Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Migranty s baseballovými pálkami zkrotila až policie. Postavili si i barikády

Autor: ČTK, kal - 
10. listopadu 2015
08:05

V imigračním centru, ze kterého před rozzuřenými uprchlíky prchli preventivně raději i hlídači, je znovu pořádek. Musela ho ale nastolit až policie, která do centra na australském Vánočním ostrově dorazila, uvedly v prohlášení australské imigrační úřady. Střety vyvolala smrt jednoho z žadatelů o azyl, uprchlíci se vyzbrojili baseballovými pálkami a založili na řadě míst v komplexu požáry. Oheň poničil lékařská, vzdělávací a sportovní zařízení.

Centrum je nyní „pod plnou kontrolou“, uvedly úřady s tím, že se toho podařilo dosáhnout díky vyjednávání s migranty. Pět uprchlíků utrpělo zranění, která ale nejsou vážná. Jak poznamenal server BBC, nebylo jasné, zda byli migranti zraněni během třídenních nepokojů, či až poté, co na místě zasáhla policie.

Policejní posily dorazily do detenčního centra v úterý brzy ráno místního času. Nejtvrdší jádro uprchlíků se prý stále odmítalo vzdát. „Proti skupině migrantů, která postavila barikády a hrozila použitím zbraní, byla použita určitá síla,“ sdělily úřady ve svém prohlášení.

Austrálie uplatňuje velmi přísnou přistěhovaleckou politiku, znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea či na australském ostrově Manus a na Vánočním ostrově.

Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převaděčstvím a nelegální migrací. Kritici ale poukazují na špatné životní podmínky v zadržovacích táborech.

Vánoční ostrov se nachází na odlehlém místě, zhruba 2650 kilometrů severozápadně od australského Perthu a 380 kilometrů jižně od indonéského ostrova Jáva. V táboře je v současnosti 203 osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině