Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evropa se bojí tří milionů běženců. Obrana EU? Zasypat Afriku miliardami

Autor: mb - 
10. listopadu 2015
05:43

Evropská komise předpokládá, že do Evropy přijde za dva roky tři miliony uprchlíků. Představila proto „plán“ na zastavení uprchlické krize. „Atraktivním“ Afričanům usnadní legální přesun do Evropy a tamní země zasype miliardami eur na „zvládnutí krize“. Od každého členského státu EU se navíc očekává, že přispěje minimálně tri miliony eur (zhruba 80 milionů Kč).

S odhadem 3 milionů uprchlíků hrnoucích se do Evropy přišla minulý týden Evropská komise. Kvůli tomuto problému se proto příští týden na Maltě mají setkat evropští a afričtí lídři, kteří mají diskutovat o možnostech řešení krize. Kromě Sýrie a Iráku totiž značná část uprchlíků mířících do Evropy pochází právě z Afriky. „Není žádným tajemstvím, že Afričané hledají legální možnosti migrace, zajímají se o pracovní povolení a podobně,“ prohlásil nejmenovaný úředník EU. A právě toho, chce Unie využít.

ČR má dát Africe 80 milionů

Zatímco afričtí lídři budou během setkání klást důraz na umožnění legální migrace svých spoluobčanů do Evropy, Evropě půjde hlavně o to, jak zastavit masu lidí. Podle pracovního návrhu dokumentu, který zveřejnil server EUobserver, Evropa chce zbudovat uprchlická zařízení přímo v Africe a na zvládnutí uprchlické krize mají africké státy dostat 3,6 miliardy eur (zhruba 97 miliard korun).

Polovičku z astronomické sumy mají pokrýt finance z Evropského rozvojového programu, zbytek mají zaplatit členské státy EU. Minimální „příspěvek“ je přitom stanoven na tři miliony eur, tedy zhruba 80 milionů korun. Zatím ovšem přispělo jen 8 zemí a jediná Itálie dala více než požadované 3 miliony. Řím přispěl částkou 10 milionů eur (zhruba 270 milionů Kč).

Kromě finanční částky, která má africkým státům pomoct v boji s pašeráky lidí a zlepšit kontrolu hranic, však návrh počítá i s benevolentní imigrační politikou. Podle EU by se měla podpořit „mobilita studentů, vědců a podnikatelů mezi Afrikou a Evropou“. Jenže do této kategorie by například měli spadat i „au-pair, dobrovolníci a lidé, kteří podstupují školení“.

Budeme uznávat africké diplomy

Návrh také vyzývá k tomu, aby „státy začaly pracovat na vzájemném uznávání diplomů a dalších osvědčení, ať už na základě dvoustranných smluv či jinou dohodou“. EU navrhuje, aby se uznávání diplomů týkalo zatím jen některých profesí –„státy by měly identifikovat jednu či dvě profese, na kterých následně demonstrují pokrok, jaký dosáhly v uznávání diplomů a kvalifikací“.

Návrh, který čítá 14 stránek, však počítá i s dalšími opatřeními, jako např. „zvýšením studijních stipendií pro studenty z Afriky na dvojnásobek, ve shodě s červnovou dohodou dbát na přerozdělení 22 tisíc uprchlíků napříč Evropou a usnadnit udělování víz“.

Přestože se jedná pouze o pracovní dokument a není zdaleka jisté, že bude nakonec přijat, někteří evropští politici již vyjádřili své rozhořčení. „EU chce zastavit nelegální masovou migraci legalizací migrace. To je naprosté šílenství!“ myslí si britský politik Nigel Farage (51) z protipřistěhovalecké strany UKIP.

Jiní evropští politici ovšem zastávají názor, že migrace bude pro Evropu požehnáním. „Migrace bude mít sice slabý, ale pozitivní dopad na evropskou ekonomiku jako celek, do roku 2017 se HDP zvedne o 0,2 až 0,3 procenta,“ okomentoval odhad Evropské komise o 3 milionech uprchlíků evropský komisař pro hospodářské záležitosti Pierre Moscovici (58).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi