Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stopka pro uprchlíky podle slovenského „Chovance“: Plot a peníze Turecku

Autor: zst - 
9. listopadu 2015
09:32

Maďarsko reagovalo po svém, ale správně. To soudí o stavbě plotu na hranicích slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (SMER). Evropská unie podle něj zaspala a Maďarsko na takový nápor nemohlo být připraveno, uvedl v rozhovoru pro MF Dnes. Česká vláda zatím takovou možnost odmítá, například ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale plot považuje za lepší řešení než plané řeči.

Je nejdéle sloužícím ministrem vnitra v EU, podle novinářů také „nejinteligentnější ministr“ Ficovy vlády. Zároveň nemá nouzi o peníze, jak sám tvrdí, „ministerský plat je nižší než daně, které platí“. Jeho názor na uprchlickou krizi je poměrně vyhraněný, stejně tak jako většiny slovenské vládnoucí garnitury.

„Je třeba ukončit válku v Sýrii. Primárně nám ale stačí tvrdě uzavřít schengenskou vnější hranici a začít migranty vracet zpátky, jako se to před lety podařilo Španělsku,“ míní Kaliňák, se kterým je v úzkém kontaktu i české ministerstvo vnitra, především Milan Chovanec (ČSSD).

Kaliňák je nejvíc naštvaný na Brusel, prý už v únoru upozorňoval na stovky migrantů proudících do Maďarska. „Do Maďarska denně proudilo dvě stě či tři sta lidí, což jsem tehdy považoval za neuvěřitelně vysoké číslo,“ vzpomíná slovenský ministr vnitra.

Maďarský plot a otevřená náruč Německa

„Byla to automatická pobídka nejen k tomu, aby do Německa tito migranti přišli, ale také k tomu, aby neměli absolutně žádný zájem se registrovat,“ komentuje Kaliňák výrok německé kancléřky Angely Merkelové s tím, že nejhůře ho odneslo právě Maďarsko.

Jeho rozhodnutí nakonec postavit plot proto respektuje. „Maďarsko reagovalo po svém, ale reagovalo správně,“ myslí si nejinteligentnější slovenský ministr. „Pravidla Schengenu říkají jasně, že země musí udělat všechno, aby zabránila nelegální migraci. S plotem se v těchto pravidlech nepočítá, protože to není dostatečně humánní. Ale neříkejme tomu plot, říkejme tomu naváděcí bariéry, které dovedou migranty na kontrolní stanoviště,“ komentuje stavbu plotu dále Kaliňák.

Právě proti opisům a zjemněním „plotu“ se ohradil na Twitteru nedávno český ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Plot je nové sprosté slovo. A tak se mu říká „stavební opatření“ nebo „mechanická zábrana.“ Tedy v některých zemích. V jiných je to plot,“ napsal na svém profilu.

Do evropského domu teče střechou a Brusel jen rozděluje vodu

Slovensko stejně jako Česko tvrdě odmítá povinné bruselské kvóty na přerozdělení uprchlíků. Dokonce kvůli tomu podalo žalobu. Řecko a Německo totiž podle Kaliňáka nemohou tvrdit, že byla pravidla Schengenu porušena náhodou. „Místo toho, abychom řešili, že nám teče střechou, tak se řeší, jak si jednotlivé země rozdělí tu vodu, která teče děravou střechou. To je absurdní přístup,“ shrnuje slovenský protějšek Milana Chovance.

Ani Syřané nemají podle Kaliňáka automatické právo na azyl. Musí být prý individuálně pronásledovaní, jinak se mohou uchýlit do takzvaného „dočasného útočiště“, na to mají právo v první bezpečné zemi. V případě Sýrie tedy v Turecku, Libanonu nebo Jordánsku. „My Evropané musíme zajistit, aby v těch táborech panovaly snesitelné podmínky,“ dodává Kaliňák.

I proto Česko podporuje například Zátarí v Jordánsku, jeden z největších uprchlických táborů na světě.

Podle Kaliňáka je teď potřeba jednat především s Tureckem, i když i s tím už přišla Osmadvacítka pozdě. „Erdogan si dnes může říci o cokoliv. A Evropa mu to bude muset dát, pokud chce přežít,“ tvrdí. Podobný názor zastává například šéf zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině