Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jde Čech, Maďar, Polák a Slovák... Ne, to není vtip, ale hlídka proti migrantům

Autor: všm, ČTK - 
7. listopadu 2015
18:56

Visegrádská čtyřka chrání společně země proti uprchlíkům. Alespoň to platí pro srbsko-maďarskou hranici poblíž města Roszke. Zde v sobotu začala hlídku česká, maďarská, slovenská a polská policie bok po boku.

Polská posila 43 policistů dorazila před týdnem. V podobném časovém období přijeli také čeští ochránci zákona. Ti zde mají pomáhat střežit schengenské hranice. V Maďarsku by měli být zhruba měsíc.

Mise vyjde českou stranu na zhruba deset milionů korun. Přihlásilo se na ni 400 policistů z celé České republiky, ze kterých byla vybrána konečná padesátka. „Jeden z požadavků byla samozřejmě jazyková vybavenost, také zkušenosti s mezinárodní problematikou. Ti policisté  jedou v podstatě do neznáma, protože to je první mise tohoto typu,“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ministr vnitra má také v plánu vyslat 20 policistů do Slovinska. Mají tam být do poloviny prosince. Náklady na vyslání těchto strážců zákona jsou asi 3,5 milionu korun. Policisté budou pod slovinským velením střežit hranici s Chorvatskem. O pomoc požádali českou stranu sami Slovinci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině