Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tříletá „uprchlice“ je Romka ze Záhřebu, zjistili Chorvaté

Autor: ČTK, zst, kle - 
6. listopadu 2015
22:52

Tříletá holčička, kterou našli Chorvaté před měsícem v parku ve městě Velika Gorica, není ztracené dítě migrantů. Jde o dceru romské rodiny ze Záhřebu. Její rodiče se prý pohádali, každý odjel jinam a děťátko nechali svému osudu, informoval v pátek na webu deník Jutarnji list.

Dívenka, kterou považovali za ztracené dítě některé rodiny uprchlíků a jíž prozatím říkají Nina, nereagovala na arabštinu, urdštinu, farsí, turečtinu ani na hindštinu. Nikdo se k ní také stále nehlásil.

v pátek navštívila domov pro nezaopatřené děti ve Veliké Gorici, kde je holčička dočasně umístěna, žena, která zná romské dialekty. Ta poznala, že Nina rozumí nářečí, jímž mluví Romové žijící v Rumunsku, na jihu Maďarska a na severu Chorvatska.

Jutarnji list s odvoláním na Lejlu Juriničovou z hnutí, které pátrání po rodičích nalezence spustilo na internetu, rovněž napsal, že v domově zjistili, že děvčátko patří romské rodině ze Záhřebu.

V pátek odpoledne se prý také ozval otec. Řekl, že s matkou dítěte jeli do Veliké Gorice, kde se pohádali. Dcerku prý ve městě nechali a odjeli každý jinam - matka do Itálie, otec do Záhřebu. Jiné zdroje ale uvádějí, že se otec ozval z Německa.

Chorvatská vláda se obávala, že se dívka mohla ztratit v davu migrantů, kteří míří přes Chorvatsko do západní Evropy. Vyzvala proto veřejnost i média, aby na internetu sdílely fotografii dítěte.

Od začátku září prošlo Chorvatskem přes 330 tisíc běženců, z toho mnoho rodin s malými dětmi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině