Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Recept na zastavení uprchlíků: Dávky i práci budou mít jen v jedné zemi EU

Autor: Václav Lang - 
6. listopadu 2015
15:15

Nevázaná turistika po státech Evropské unie s cílem v Německu běžencům možná skončí. Nový recept Bruselu v rozhovoru pro Blesk.cz prozradil vládní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Pokud uprchlík získá v jedné zemi azyl, bude moci pracovat a pobírat sociální dávky pouze tam.

Evropská unie sice přišla s povinným přerozdělováním uprchlíků mezi své jednotlivé země, ale nedokáže zaručit, že se všichni azylanti díky Schengenu nakonec stejně nesejdou v Německu, kam většina uprchlíků míří.

Nyní konečně přicházejí bruselští úředníci s řešením. Jak řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Prouza, uprchlíci by nově mohli mít právo na sociální dávky a pracovní povolení pouze v té zemi, kde jim přiklepnou azyl.

Jak ale sám tajemník pro evropské záležitosti uvedl, není jisté, že toto opatření skutečně přinutí běžence zůstat v daném státu. Vábení uprchlické komunity v Německu podle něj může být silnější než vidina sociálních příspěvků. Problém pro ně nemusí být ani získat práci načerno.

Kolik uprchlíků už se podařilo rozdělit a funguje vůbec systém kvót? Podívejte se na rozhovor s Tomášem Prouzou ve videu:

Video Prouza o uprchlících - Blesk TV
Video se připravuje ...