Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slzák i chvaty: Policisté se marně snažili vyhostit uprchlíka. Dává je k soudu

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2015
10:16

Ústavní soud (ÚS) se v úterý vyjádří k postupu policie při neúspěšném pokusu o vyhoštění Kamerunce. Policisté se jej snažili násilím dostat do letadla. Použili slzotvorný plyn i pouta, na letišti jej převáželi s pomocí vozíku na zavazadla. S trestním oznámením na postup policie muž neuspěl, proto se obrátil na ÚS.

Kamerunec žil v Česku nepřetržitě od února 2010, v zemi se ale zdržoval i dříve. Loni v lednu policie rozhodla o vyhoštění na jeden rok a stanovila mu lhůtu 30 dnů k vycestování. Muž neuspěl s odvoláním ani správní žalobou. Loni v květnu se sám dostavil na služebnu policie s tím, že by chtěl nějak vyřešit svůj pobyt v Česku. Skončil však v Zařízení pro zajištění cizinců Bělá-Jezová.

V červnu pak policie rezervovala místo na palubě letadla Turkish Airlines, kterým měl muž odletět do Kamerunu. O datu vyhoštění se dozvěděl den předem, údajně náhodou. Muž odmítl zařízení v Bělé-Jezové opustit, proto jej eskortovala policie za pomoci chvatů, slzotvorného plynu, poutacího pásu a pout. Na letišti jej vezli na vozíku.

Kapitán letadla ale Kamerunce do letadla nepustil, protože prý představoval pro let riziko. Necestoval totiž dobrovolně a nikdo jej při letu neměl doprovázet. Nakonec byl tedy vyhoštěn až loni v červenci.

Nelidské zacházení

Na jednání policistů při prvním pokusu o vyhoštění podal Kamerunec stížnost a paralelně také trestní oznámení ke Generální inspekci bezpečnostních sborů. Cizinecká policie jeho stížnost označila za nedůvodnou. Inspekce oznámení odložila, použití donucovacích prostředků prý bylo přiměřené, protože Kamerunec soustavně mařil vyhoštění, na což policisté museli reagovat a překonat jeho odpor.

Právě proti rozhodnutí inspekce směřuje ústavní stížnost. Muž v ní poukazuje na porušení zákazu nelidského a ponižujícího zacházení. Navíc prý orgány činné v trestním řízení neprovedly účinné vyšetřování. Ústavní soudkyní zpravodajkou je Kateřina Šimáčková.

Praxe policie při zajišťování a vyhošťování cizinců se v současnosti přetřásá v souvislosti s migrační krizí. Kritika zazněla také na adresu zařízení v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tam ve čtvrtek provedl zahraniční diplomaty a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD), jež má v gesci ochranu dětí. Podle ministryně je o děti v zařízení postaráno dobře. Také podle ombudsmanky Anny Šabatové se podmínky v Bělé zlepšují. Oslovení cizinci, s nimiž hovořili novináři, se ale o poměrech v zařízení vyjadřovali kriticky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi