Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Švédsko běžence už nezvládá. Ubytuje je v lunaparku i na recepci úřadu

Autor: ČTK, sou, mb - 
5. listopadu 2015
21:55

Zábavní park, lyžařská střediska nebo recepce migračního úřadu ve Stockholmu. Všude tam nejspíš švédská vláda ubytuje uprchlíky. Podle informací agentury Reuters v zemi dochází totiž pro nově příchozí migranty místo. Podle odhadů letos do Švédska přišlo už dvojnásobné množství cizinců, než je tamní rekord z 90. let.

Švédská vláda nemůže nově příchozím uprchlíkům zaručit, že pro ně najde ubytování. Podle agentury Reuters se migrační úřad kvůli nedostatku kapacit chystá ubytovat padesátku imigrantů na recepci svého sídla ve Stockholmu. Pro tisícovky uprchlíků připravuje ubytování ve vytápěných stanech. Někteří by mohli být posláni i do míst, jako jsou lyžařská střediska nebo zábavní parky.

„Hlavním problémem dnes je, že počet žadatelů o azyl roste rychleji, než kolik můžeme zařídit ubytovacích míst,“ řekl švédský ministr spravedlnosti a pro migraci Morgan Johansson. „Švédsko už nemůže zaručit ubytování každému, kdo přijde. Ti, kteří přicházejí, by mohli být konfrontováni se zprávami, že není kde se ubytovat,“ dodal ministr.

Švédský migrační úřad odhaduje, že letos do země přijde až 190 000 žadatelů o azyl, což je dvojnásobek oproti dosud rekordním číslům z počátku 90. let.

I Švédsko chce „své“ uprchlíky zahrnout do kvót

Švédská vláda se už podle Reuters obrátila na Evropskou unii s žádostí o přerozdělení části uprchlíků, kteří přišli na švédské území, mezi další země EU. Stockholm ale neupřesnil, kolik migrantů by chtěl do jiných zemí poslat.

Ministři vnitra EU v září v Bruselu většinou hlasů schválili rozhodnutí přerozdělit 160 000 uprchlíků z Itálie a Řecka mezi jednotlivé členské země. Proti kvótám hlasovaly Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zatímco Finsko se zdrželo.

„Domníváme se, že součástí tohoto systému přerozdělení by neměly být jen Řecko a Itálie, ale také Švédsko. Řekl jsem předsedovi Evropské komise (Jeanu-Claudeovi) Junckerovi a předsedovi Evropské rady (Donaldu) Tuskovi, že musejí počítat s tím, že předložíme žádost v tomto smyslu," uvedl už v pondělí švédský premiér Stefan Löfven.

Uprchlíci už i odmítli vystoupit kvůli zimě

Na konci října přitom 14 migrantů odmítlo ve Švédsku vystoupit z autobusu. Tamní úřady je přivezly do malebné vesničky, kde měli počkat na vyřízení svých žádostí o azyl. Podle uprchlíků tam byla ale moc velká zima, bylo to daleko od města s obchody, a navíc si někteří z nich vzpomněli, že vlastně chtějí do Německa.

Podobné incidenty nejsou ve Švédsku až tak výjimečné. V lednu skupina 30 uprchlíků také odmítala opustit autobus, který je přivezl do vesnice Grytan. Největší nespokojenci dokonce zahájili hladovku. Imigranti požadovali, aby byli převezeni do Malmö nebo jiného velkého města.