Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Německý byznys si mne ruce: Uprchlíci jsou to nejlepší od 2. světové

Autor: mb - 
5. listopadu 2015
12:17

Přední německý ekonom Marcel Fratzscher se domnívá, že běženci jsou pro Německo doslova požehnáním a pozitivní účinky migrace země pocítí již za pět až deset let. A to i přesto, že uprchlická krize rozděluje evropské státy a německá kancléřka Angela Merkel (61) čelí na domácí půdě zdrcující kritice kvůli politice „otevřených dveří“.

„Státní rozpočet je v plusu a pracovní trh si vede výborně. Jedná se o nejlepší šanci za posledních 70 let. Uprchlíci jsou skvělá příležitost pro Německo,“ domnívá se uznávaný německý ekonom Marcel Fratzscher, který vede Německý ekonomický institut. Joachim Möller z Úřadu pro výzkum pracovního trhu též září optimismem: „Většina běženců je mladší 25 let, je tu ohromný potenciál.“

To, že se firmy potýkají s nedostatkem zájemců o pracovní místa, potvrzuje i Uwe Hoppe, ředitel Řemeslné komory ve Frankfurtu nad Odrou: „Tento rok máme 719 učňů, ale stále nabízíme ještě 250 míst. Klidně bychom mohli nabídnout zaučení více lidem.“

Pracujte a nepošleme vás domů

Ministryně pro vzdělání a výzkum Johanna Wanka (64) dokonce uprchlíkům slibuje, že je nepošlou zpátky do země původu. Jediné, co musí udělat, je přijmout práci. „Pokud někdo úspěšně ukončí kurz a získá práci, může tu zůstat minimálně dva roky bez toho, aniž by se musel bát, že bude deportován. Šance, že je pošlou domů, je extrémně nízká,“ tvrdí Wanka.

Jenže optimistický pohled německých podnikatelů brzdí zpráva německého Úřadu pro zaměstnanost. Podle vypracované analýzy 80 procent uprchlíků má jen základní vzdělání, někteří dokonce neumí ani číst a psát. Zároveň panují obavy, jestli se běženci z neevropských kultur dokážou úspěšně začlenit do německé společnosti.

Bude občanská válka?

Kritici liberální přistěhovalecké politiky dokonce tvrdí, že přístup Angely Merkel způsobí „občanskou válku“. „Německo se nyní nachází na pokraji anarchie a směřuje buď k občanské válce, nebo je na nejlepší cestě stát se »banánovou republikou« bez vlády,“ prohlásil Hansjoerg Mueller z politické strany Alternativa pro Německo na demonstraci výrazně protiislámského hnutí PEGIDA v Drážďanech. A Bavorsko pro změnu kvůli uprchlické krizi připravuje žalobu na vládu.

Mezitím policie zveřejnila znepokojující zprávu, ze které vyplývá, že letos dramaticky vzrostl počet útoků na uprchlíky. Zatímco loni policie registrovala jen 28 útoků, letos už to bylo 104 násilných útoků, zhruba v polovině se jednalo o žhářství. Policie též registruje dalších 600 případů méně závažných trestných činů a přestupků souvisejících s uprchlíky, například vandalismus, podněcování k rasové nenávisti a podobně.

Za pět let bude dobře

Marcel Fratzscher je však přesvědčen, že se jedná o zbytečné vyvolávání strachu. „Za pět až deset let pocítíme pozitivní důsledky migrace. Plusy převáží nad minusy,“ domnívá se ekonom. Německé daňové poplatníky mezitím každý uprchlík ročně stojí 12 tisíc eur (325 tisíc korun). Celkem letos Německo na zvládnutí uprchlické vlny vynaložilo již astronomických 10 miliard eur (zhruba 270 miliard korun).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině