Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Aktivisté v Drahonicích uřízli migrantům plot. Jako srdce ho draží za 270 tisíc

Autor: sou - 
4. listopadu 2015
20:45

10 tisíc eur, tedy více než 270 tisíc korun. Taková je vyvolávací cena uměleckého díla, které volné seskupení De-fence vytvořilo z plotu kolem zařízení pro uprchlíky v Drahonicích. Odnesli si ho v době, kdy byl areál ještě prázdný. V Den české státnosti 28. září.

„Říkají tomu zařízení pro zajištění cizinců. Jejich podstatu ale věrně vystihuje jiné slovo,“ uvádí volné seskupení De-fence na svých webových stránkách. Detenční zařízení pro běžence přirovnávají dokonce ke koncentračním táborům. Podle nich se k zadržovaným lidem chová ještě hůře než k vězňům.

A právě z jednoho z nich odnesli kus pletivového plotu. „Z Drahonic jsme si pro začátek odnesli ostudnou trofej z pletiva a přetvořili ji do podoby uměleckého artefaktu. Prostředky, které jeho prodejem získáme, věnujeme těm, kteří se s xenofobní imigrační politikou tohoto státu setkávají na vlastní kůži. Méně plotů, více srdce!“ informuje skupina.

Pletivo vystříhali ještě před otevřením Drahonic

Toto srdce z Drahonic nabízí na svých stránkách ve dražbě. Vyvolávací cena je 10 tisíc eur. Vydělané peníze prý budou věnované na prouprchlické aktivity zdola. Pletivo si členové De-fence měli odnést 28. září, tedy v Den české státnosti.

„Bylo to v době, kdy zařízení ještě nebylo otevřené a nebyli tam žádní lidé. Zjistilo se to při kontrole areálu. Oprava se tak uskutečnila ještě před navezením nelegálních migrantů do zařízení v Drahonicích,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Momentálně jsou v Česku čtyři zařízení, kde imigranti čekají na vyhoštění. Podle aktivistů ale u tohoto počtu prý nezůstane. Mají o tom svědčit vyjádření přímo ministerstva vnitra. „Nehodláme se jen tak smířit s rostoucími zdmi, žiletkovými dráty ani s utrpením nevinných lidí, jež se za ně schovávají,“ konstatuje skupina De-fence na webu.