Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Prsa si s nikým měřit nebudu,“ vzkázal Vondra Merkelové kvůli uprchlíkům

Autor: Zuzana Štíchová - 
4. listopadu 2015
19:23

„Nesmíme být v této otázce úzkoprsí,“ řekla k uprchlické krizi německá kancléřka Angela Merkelová, když kritizovala Česko za přístup k migrantům. V reakci na tento výrok se Merkelové směje bývalý český ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra (ODS). Prsa si prý poměřovat nebude, ale podle něj s otevřenou náručí uprchlíkům Merkelová šlápla jasně vedle.

Byla to velká chyba německé kancléřky, když otevřela dveře do Německa uprchlíkům. „Západní Evropa má problémy s integrací zejména muslimů z Blízkého východu,“ míní exministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra (ODS), který si nepřeje, aby stejně jako v Bruselu bylo v Česku čím dál častější jméno Mohammed. „Neznamená to, že nemáme podávat pomocnou ruku,“ zdůrazňuje dnes už pouze řadový člen občanských demokratů.

Právě pomocná ruka Merkelové je teď ta, která může nejen Německu, ale celé Evropě pořádně nafackovat. Vondra označil otevřenou náruč uprchlíkům za velikou chybu. „Slova německých vládních činitelů z posledních týdnů to jasně ukazují, protože berou zpátečku a dnes začínají přijímat stejná opatření, za která Maďary tvrdě a nesmyslně kritizovali,“ komentuje německou politiku bývalý disident a signatář Charty 77.

Je přístup Česka k migrantům „zlatá střední cesta“? Je dobrou variantou pomoci finančně Turecku, i když není členem EU? A jakou roli sehraje Rusko v řešení syrské války a boji proti Islámskému státu? I na tyto otázky odpověděl Alexandr Vondra ve Studiu Blesk:

Video Studio Blesk - Vondra, uprchlíci - Blesk TV
Video se připravuje ...