Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obří policejní razie v Německu. Pět set policistů zatýkalo pašeráky lidí

Německá policie zasahuje od ranních hodin proti pašerákům lidí, zejména migrantů. Do akce je nasazeno přes 500 policistů.
Německá policie zasahuje od ranních hodin proti pašerákům lidí, zejména migrantů. Do akce je nasazeno přes 500 policistů.  (Autor: Reuters/EPA)
Autor: ČTK, kle - 
4. listopadu 2015
09:35

Přes 500 německých policistů provedlo ve středu ráno rozsáhlou razii proti skupině, která údajně organizovala nelegální přepravu běženců do Německa. Policisté zasahovali na 26 místech ve třech spolkových zemích a zabavili velké množství zbraní a falešných dokladů. Celkem policie zahájila vyšetřování proti 17 lidem, mezi zadrženými je i údajný vůdce celé skupiny, uvedla rozhlasová stanice NDR.

Policejní razie začala v 6 hodin ráno a trvala několik hodin. Těžiště akce bylo v Essenu v Severním Porýní-Vestfálsku, kde příslušníci speciálních jednotek zadrželi údajného vůdce pašerácké sítě. Policisté zasahovali také v dalších městech Severního Porýní-Vestfálska, v Dolním Sasku a v Bádensku-Württembersku. Prohledávali byty i obchody lidí, u nichž mají podezření, že se zapojili do převádění běženců.

Podle informací deníku Bild policie vede vyšetřování proti lidem libanonského původu, kteří dlouhodobě žili v Německu. Skupina údajně vyráběla falešné pasy a další dokumenty a s jejich pomocí nezákonně dopravovala běžence z Libanonu a ze Sýrie do Německa.

Převaděči údajně využívali k cestám běženců do Německa leteckou dopravu, za převoz jednoho člověka požadovali v přepočtu asi 271 tisíc korun (10 tisíc eur).

Při razii zabavili policisté velké množství falešných pasů z různých zemí světa a také dokumenty související s činností skupiny. Kromě toho nalezli u podezřelých mačety, meče, nože a munici pro střelné zbraně.

Policejní zásah se uskutečnil den poté, co německá rozvědka upozornila, že převaděči z Afghánistánu vytvořili dobře organizovanou mezinárodní síť s kontakty v zemích Evropské unie, která zajišťuje afghánským uprchlíkům cestu do Evropy.