Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uprchlíky už není kam pohřbít, řecký ostrov má plný hřbitov

Autor: mb - 
3. listopadu 2015
13:48

Řecký ostrov Lesbos má problém s mrtvými uprchlíky, je jich tolik, že už je není kam pohřbívat. Ostrov leží méně než 10 km od Turecka a je tak pro mnoho imigrantů branou do Evropy. Bohužel ne všichni plavbu přes moře přežijí…

Včera jsme měli pět pohřbů, ale v márnici je dalších 55 těl,“ stěžuje si starosta Spyridon Galinos. Hřbitov je totiž už plný a administrativa ostrova musí někde najít dostatek půdy pro vznik nového hřbitova, nebo najít „prázdná místa“ na starém.

Připluly statisíce

Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky zveřejnil šokující statistiku. Jen během měsíce října připlulo do Evropy 218 tisíc uprchlíků. Je to tolik, co za celý loňský rok. Od začátku letošního roku do Evropy přes moře dorazilo 744 tisíc imigrantů, z toho přes tři tisíce lidí nalezlo na moři smrt.

A je to právě Řecko a jeho četné ostrovy, které zažívají největší nával uprchlíků. Z 218 tisíc uprchlíků jen 8 tisíc připadlo na Itálii, zbytek dorazil do Řecka, které je kromě uprchlické krize sužováno i vleklými ekonomickými problémy.

Umírají děti

Před několika měsíci obletěla svět fotografie mrtvého syrského chlapečka na pobřeží Turecka, děti ovšem umírají i nyní. Jen před pár dny se u ostrova Lesbos utopilo 11 lidí, z toho většina byly děti. A o den dříve se u ostrova Samos potopilo 15 lidí včetně šesti dětí. Řecký premiér Alexis Tsipras (41) proto neváhal kritizovat EU a její přístup k uprchlické krizi: „Někteří prolévají krokodýlí, pokrytecké slzy kvůli utopeným dětem. Mrtvé děti vždy vzbuzují soucit, ale co tisíce dětí, které jsou naživu a přežívají na našich ulicích? To už nikoho nezajímá.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi