Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Němci se stali přes noc menšinou: Do vesničky úřady poslaly stovky uprchlíků

Autor: mb - 
2. listopadu 2015
11:02

V německé vesničce Sumte žije pouhých 102 obyvatel a brzy se stanou menšinou. Úřady jim do obce pošlou stovky uprchlíků, obyvatelé zprávě nejdříve nemohli uvěřit. Sumte je totiž na nápor uprchlíků naprosto nepřipravena – ve vsi není škola, obchod ani policejní stanice.

„Moje žena si nejdříve myslela, že je to hoax (falešná zpráva, pozn. red.). Domnívala se, že jde o vtip,“ prozradil starosta vesnice Christian Fabel. Jenže jak se brzy ukázalo, o vtip rozhodně nešlo…

Tvrdá realita

Starosta totiž jednoho dne dostal e-mail, v němž stálo, že jeho vesnice musí přijmout desetinásobek počtu obyvatel, rovných tisíc lidí. Vedení vesnice bylo postaveno před hotovou věc, žádná diskuse se nepřipouštěla. „Tisíc uprchlíků pro vesnici se 102 obyvateli? To je absolutně nepřiměřené, absurdní!“ rozčiloval se starosta Fabel. Po vlně odporu úřady „vzaly v potaz“ názor obyvatel a místo původních tisíc uprchlíků do Sumte dorazí „jen“ 750.

Šílené rozhodnutí

I tak jde podle starosty Fabela o naprosto šílené rozhodnutí. „Pro tolik lidí tady prostě není infrastruktura,“ řekl německým médiím. Ve vesnici totiž není ani  škola, obchod nebo policejní stanice. Obyvatelé už vyjádřili obavy o svou bezpečnost. Žádali, aby byla zřízena speciální policejní stanice, která by měla na starost právě zajištění pořádku v Sumte. Požadavek úřady odmítly jako „přehnaný“.

Někteří obyvatelé se nyní cítí postojem vlády Dolního Saska „zrazeni“. Obyvatel vesnice Sumte zveřejnil otevřený dopis, ve kterém rozhodnutí úřadů označil za „umírněnou diktaturu“. Necitlivý krok prý jen navíc posílí protipřistěhovalecké nálady ve společnosti.

Ministerstvo vnitra Dolního Saska ovšem tvrdí, že půjde pouze o dočasný krok a běženci zůstanou ve vesnici jen „po nezbytně nutnou dobu, dokud se nevyřídí jejich azylové žádosti“. Starosta vesnice Christian Fabel však ujištění moc nevěří: „Život v Sumte se dost změní,“ poznamenává hořce.

Německo na rozcestí

Do Německa proudí zdaleka největší počet uprchlíků. Původně se mluvilo o 400 tisících běžencích, poslední odhady ale už mluví o milionu lidí, kteří v Německu požádají o azyl. Obrovský nápor uprchlíků začíná doposud tolerantní německou veřejnost znervózňovat. Po celém Německu hlásí policie vzestup útoků na azylanty i aktivizaci sil radikální pravice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi