Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

31 uprchlických dětí se během víkendu utopilo v Egejském moři. Mezi nimi kojenci

Autor: ČTK, kle - 
1. listopadu 2015
12:13

Nejméně 16 dalších migrantů, včetně 9 dětí, mířících z Turecka do Řecka se utopilo v Egejském moři od sobotního večera. Víkendový počet registrovaných obětí tak stoupl na 49. Mezi nimi bylo 31 dětí včetně kojenců. Informovala o tom média s odvoláním na řecké a turecké úřady.

Turecká agentura Anadolu citovala sdělení bezpečnostních sil ze sobotního večera, podle něhož se potopila tři plavidla. Člun turecké pobřežní stráže a jedna nákladní loď zachránily z rozbouřených vln více než stovku lidí. Pomoci už ale nedokázaly čtyřem lidem, z nichž tři byly děti. Pět zachráněných dětí je ale v ohrožení života.

U řeckého ostrova Lesbos utonulo v neděli ráno 11 uprchlíků, jejichž člun se převrhl. Mezi mrtvými jsou dvě děti a čtyři kojenci, informovala podle agentury AFP řecká pobřežní stráž. Deset těl záchranáři objevili v kabině, tělo jedenácté oběti, mladé dívky, vyplavilo moře na břehu ostrova.

Podobné neštěstí se odehrálo poblíž dalšího řeckého ostrova Samosu. Přestože se 13 lidí podařilo zachránit, o život přišla jedna žena. Čtyři lidé ze ztroskotaného plavidla se zatím pohřešují.

Podle statistik řeckých úřadů od pátku našlo smrt ve vlnách Egejského moře 49 uprchlíků, z toho 31 dětí. V sobotu se potopily u Lesbu dvě lodě, přičemž na jedné z nich bylo 150 migrantů. Média informovala, že se desítky lidí podařilo zachránit. Počet případných obětí ale neupřesnila a není jasné, zda jsou mrtví z těchto neštěstí započítáni do uvedené dosavadní víkendové bilance 49 utopených.

Do Řecka přišlo jen letos již více než 500 tisíc migrantů především ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Většina z nich pokračovala přes Makedonii, Srbsko, Maďarsko nebo později Chorvatsko a Slovinsko dál do západní Evropy, hlavně do Německa a Rakouska. Počet uprchlíků se v posledních týdnech zvýšil, běženci se totiž snaží dostat do Evropy dříve, než vypukne zima a počasí na moři se výrazně zhorší.