Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chtěla ošetřit uprchlíka se srdečním kolapsem. Srbové to české lékařce zakázali

Autor: ČTK - 
31. října 2015
16:07

Čeští lékaři, kteří přijeli na srbsko-chorvatský hraniční přechod Berkasovo-Bapska, by chtěli poskytovat uprchlíkům legálně první pomoc, ale zatím nemohou. Musí počkat na oficiální povolení. Kdy ho ale dostanou, není jisté. Jedné lékařce bylo dokonce zakázáno ošetřit muže s příznaky srdečního selhání. Od začátku týdne přijeli na hranice, kde působí tým českých dobrovolníků zvaný Czech Team, už tři lékaři a čtyři studenti medicíny, všichni v rámci svého volna.

V Berkasovu má akreditované lékaře organizace Lékaři bez hranic, srbská pobočka organizace International Medical Corps a bosenská pobočka mezinárodní zdravotnické aliance WAHA. Jejich počty se však pohybují v jednotkách a podle kritiků náporu tisíců uprchlíků to nestačí. 

Hodně běženců je ve špatném zdravotním stavu: jsou nachlazení, mají potíže s chodidly vzhledem k tomu, že jsou dlouho na cestách, objevily se zde i třeba srdeční příhody, případy podchlazení u novorozenců, těhotenské potíže a úrazy. Hraniční přechod je na kopci, kam musejí migranti vyjít. Řada z nich je ale unavena a přichází vysílena. V sobotu bylo sice slunečno kolem 12 stupňů Celsia, ale foukal silný studený vítr. Poškodil i několik stanů.

Chtějí pracovat, mohou se leda dívat

Na místě je praktická lékařka pro dospělé Pavla Hrdličková, která se do Berkasova vrátila podruhé. Při první misi se zde pohybovala bez problémů, poté se ale podmínky zpřísnily.

„Máme připravený stan, plné vybavení. Jsme schopni poskytovat základní léčbu, jenže nesmíme. Jako lékaři nemůžeme chodit mezi uprchlíky,“ uvedla. Svou přítomnost zvyšují i Lékaři bez hranic, měli by sloužit až 20 hodin denně. Čeští lékaři jsou ochotni pracovat nonstop.

Hlavní koordinátor humanitární pomoci Diecézní charity Brno Filip Habrman, který v současnosti mapuje uprchlickou trasu od Řecka po Slovinsko, ale tvrdí, že v Srbsku musejí lékaři pracovat oficiálně. Uvědomme si, že jsme v cizí zemi a musíme respektovat pravidla hry. Každá země má pro doktory zvláštní akreditace a zvláštní vzdělání. Doktor si nemůže jen tak rozbalit nádobíčko a začít pracovat,“ uvedl. Podle něj by se lékaři měli jako v ostatních táborech připojit k Červenému kříži.

Podle vedoucího dobrovolnického týmu Jana Piňose je práce českých lékařů na místě potřebná, protože lékařské kapacity z jiných zdrojů jsou prý naprosto nedostatečné. „Paní doktorka Hrdličková šla pomoct akutnímu případu Iráčana se zjevným srdečným kolapsem, ale srbský pracovník organizace WAHA jí nedovolil pacienta ošetřit, protože ona nemá oficiální povolení,“ dodal Piňos.

Chorvatsko a Srbsko plánují přechod Berkasovo-Bapska uzavřít a přesouvat uprchlíky vlakem rovnou do chorvatského tábora ve Slavonském Brodu, který se staví. Má pojmout 13 000 lidí a má být vybaven na zimu. Dobrovolníci chtějí mít na hranici základnu, dokud tudy budou chodit uprchlíci.

Uprchlíkům v Berkasovu pomáhá tento týden už více než stovka českých dobrovolníků. Takzvaný Czech Team pracuje čtyřiadvacet hodin denně již pátý týden. Na celé balkánské trase funguje podle centrální české koordinátorky Petry Quirke zhruba 150 českých dobrovolníků. Celkem už s iniciativou Pomáhat lidem na útěku vyrazilo přes 1 200 Čechů, nejvíce do Berkasova.