Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nakopnutý uprchlík o kameramance: Také je obětí, dostal ji maďarský extremismus

Autor: Václav Lang - 
31. října 2015
14:16

Usáma Abdal Muhsín se stal symbolem uprchlické krize. Záběry, na kterých mu maďarská kameramanka podrazila nohy, když se synem v náručí utíkal před policisty, obletěly svět. Nyní tento muž zavítal do Jihlavy jako host festivalu dokumentárních filmů. V rozhovoru pro Blesk.cz si pochvaluje svůj nový život ve Španělsku a tvrdí, že incident na maďarských hranicích byl dílem osudu.

„Ta událost s novinářkou byla vlastně jen jedním z důvodů a myslím si, že osud si to tak přál, aby to dopadlo tímto způsobem,“ řekl Muhsín v rozhovoru pro Blesk.cz.

Ve Španělsku se mu daří. Poté, co svět obletěly záběry, na kterých padá po zásahu kameramanky i s malým synem na zem, mu ve Španělsku nabídli místo fotbalového trenéra v Getafe na předměstí Madridu. Setkal se i s fotbalovými celebritami a vůbec si svůj nový život pochvaluje.

Co podle něj stálo za zmíněným činem kameramanky Petry László? „Myslím si, že se ta novinářka vlastně do určité míry stala obětí pravicového extremismu, který má bohužel v Maďarsku silný vliv,“ odhaduje Muhsín v rozhovoru.

Syrský běženec není jediným hostem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který pokračuje až do neděle. Navštívila jej také Máša Aljochinová, členka Pussy Riot, a prostřednictvím videohovoru také zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

Jak se dívá Muhsín na žalobu novinářky? Co si myslí o situaci v Sýrii? Byl někdy napojen na extremistické skupiny? PODÍVEJTE SE NA ROZHOVOR:

Video Osama Abdul Mohsen v Jihlavě - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...