Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otevřenost k uprchlíkům jako Merkelová? „To bych skončil,“ míní Chovanec

Autor: zst - 
30. října 2015
10:45

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odmítá kritiku za český přístup k uprchlíkům. Tedy výtky Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky i ombudsmanky Anny Šabatové. Prioritou je podle něj stále bezpečnost země a vláda by v tomto směru měla držet při sobě. Jenže jiný názor na věc má třeba ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) nebo ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Chovanec to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Ministr vnitra je prý ještě vůči migrantům měkký, mnohem tvrdší je prezident Miloš Zeman. I to vyplývá z Chovancových vyjádření.

„Obecně můžu říct, že prezident Zeman podpořil názor vlády v migrační krizi, který se v některých oblastech tu méně, tu významněji odlišuje od názoru našich západoevropských partnerů. Migrační krize měla, má a bude mít pro Evropu fatální dopady,“ zmínil ministr, který dohlíží na policii i uprchlická zařízení.

S německou kancléřkou z bláta do louže?

Kritikou Chovanec nešetřil především na adresu německé kancléřky Angely Merkelové. Její chování by se totiž dalo shrnout jako „z bláta do louže".

„Paní Merkelová svým prohlášením „všechny uprchlíky přijmeme“ vychýlila pomyslné kyvadlo doleva a teď jsou signály, že to bude chtít Německo vychýlit zase na druhou stranu. Už dneska kritizují svého souseda, Rakousko, za to, že jim tam migranty posílá,“ obává se Chovanec dalšího politického veletoče našich západních sousedů.

Migrační vlna ale zatím Česko míjí. O azyl tady požádala necelá stovka lidí, zatímco v Německu jsou to desetitisíce. Podle ministra vnitra je to částečně tvrdými opatřeními a dodržováním evropských zákonů, částečně také tím, že jsme mimo hlavní migrační trasy.

Ve středu byl příchod nula. To je po dlouhé době. Vždycky to byli tak dva, tři, sedm lidí. Najednou se to zastavilo,“ dodal k aktuálním číslům Chovanec.

Česko terčem OSN

I když se stejně jako my k migrantům chová například Slovensko, OSN si za cíl své kritiky vybrala jen Česko. Důvody jsou podle Chovance jasné. „Rozdíl je v tom, že někteří ministři naší vlády stav těchto zařízení kritizují. Kritizuje je ombudsmanka. A pak pan komisař OSN Husajn ve své zprávě cituje výroky pana ministra Pelikána, výroky paní Šabatové. Prostě Slováci na sebe upozorňují mnohem méně než my,“ komentoval situaci ministr vnitra.

Minimálně kolegové Pelikán a Dienstbier náš postoj kritizují. Jejich představa je, že bychom neměli migranty vůbec zadržovat, protože se ničeho nedopustili, že ve své podstatě jsou na výletě a omylem přešli státní hranici,“ dodal.

Paradoxně to ale byli Slováci, kteří se proti povinnému přerozdělení 120 tisíc uprchlíků rozhodli Evropskou unii žalovat, a Česko podalo pouze protest, se kterým neuspělo.

Za současným postojem Česka si ministr vnitra stojí, nechce prý být jako Merkelová. „Pokud by u nás převládla varianta liberální migrační politiky, takzvané otevřenosti všem – všechny sem vezmeme, všechny přes nás pustíme a nebudeme řešit bezpečnost –, tak já bych nechtěl být ministrem vnitra. To bych skončil,“ tvrdí Chovanec.