Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uprchlická krize je snem kuplířů. Nutí k sexu ženy i děti. Česko tomu nahrává

Autor: všm - 
30. října 2015
05:02

Pro jednu skupinu je uprchlická krize skutečným požehnáním – pro obchodníky s lidmi neboli obchodníky s bílým masem. Rodičům slíbí, že jejich dceru či syna dostanou z utečeneckého tábora a zajistí jim dobrou práci. Ve skutečnosti ale dívky, chlapci či malé děti končí jako nedobrovolní prostituti. K prodávání sebe sama může ovšem emigranty donutit i tíživá finanční situace v nové zemi. Tomu v Česku nahrává nevstřícný přístup úřadů a odebírání hotovosti v zajišťovacích zařízeních, varuje organizace La Strada, která se problematice věnuje.

Jednoho dne k nám přišel do stanu v utečeneckém táboře humanitární pracovník, který zde pracoval. Počkal si, až moje rodina odejde navštívit sousedy, abychom byli sami. Začal mi skládat komplimenty, že dívka jako já přeci nemůže žít v něčem podobném a že by mi pomohl najít slušnou práci ve městě,“ popsala 22letá dívka Manal v lednu 2015 pro noviny The Huffington Post. 

Šlo u uprchlici se Sýrie, která i s rodinou utekla do Libanonu, kde skončila v táboře. Dál se její příběh odehrával podle neblaze známého scénáře. Humanitární pracovník ji do města skutečně odvezl, velmi brzy ale Manal zjistila, že její novou prací je prostituce. Kuplíř jí vyhrožoval, že pokud se vzepře nebo si postěžuje rodině, někomu z jejích blízkých ublíží.Když se mě dotkl první zákazník, tak jsem hrozně plakala. Pak si člověk zvykne. Někteří mě zbijí, jiní jsou příjemnější,“ popsala dívka.

Zneužívání jsou vystaveny i děti, jak dokládá další případ z libanonského tábora ze srpna, který popsal deník The Atlantic. „Můj desetiletý synek se jednou v noci ztratil, pak se objevil s ušpiněnými šaty. V kapse měl dolar. Zeptala jsem se, kdo mu ho dal. Odpověděl mi, že s ním nikdo nesouložil, ať se nebojím. Vyděsilo mě to, na kalhotách měl něco, co vypadalo jako zaschlé sperma. Později jsem zjistila, že ho místní pasáci používali k prostituci,“ uvedla v slzách tentokrát palestinská uprchlice.

Česko nahrává přístupem kuplířům 

Křehké situace emigrantů ale mohou využít i kuplíři v Evropě či přímo České republice. „V kontextu uprchlické krize jsou uprchlíci přicházející do Evropy rozhodně ohroženou skupinou, ať už se jedná o ženy, muže, děti, celé rodiny. Neznalost jazyka, prostředí, kulturní rozdíly mohou pachatelům nahrávat, a to nejen v souvislosti s nucenou prostitucí, nucenými sňatky, ale jsou ohroženi i dalšími formami obchodování s lidmi, jako je například nucená práce,“ varovala v rozhovoru pro Blesk.cz Kateřina Stupková z organizace La Strada, která je jedinou specializovanou neziskovou organizací u nás zabývající se prevencí obchodu s lidmi a vykořisťováním. 

Velký problém představuje prý i přístup Česka k imigrantské krizi, který obchodu s lidmi spíše nahrává. „Nepříliš vstřícný  přístup našich úřadů k uprchlíkům, odebírání hotovosti v zajišťovacích zařízeních a nedostatek informací také přispívá ke zvyšovaní zranitelnosti uprchlíků vůči lákavým nabídkám práce a výdělku. Nucená práce a nucená prostituce jsou nejčastějšími formami obchodování s lidmi v České republice,“ dodala Stupková.

S tím úplně nesouhlasila Gabriela Vaňková z oddělení komunikace ministerstva vnitra. „Určitá rizika lze v aktuální situaci spatřovat. Neznalost jazyka a kulturního prostředí sexuálnímu a pracovnímu vykořisťování přirozeně napomáhají. Na druhou stranu je však třeba zdůraznit, že ČR má dlouhodobě funkční a komplexní systém zaměřený na podporu a ochranu obětí obchodování s lidmi. Rovněž je ČR aktivní v oblasti prevence, kdy se i prostřednictvím nevládních neziskových organizací zaměřuje na vyhledávání potenciálních obětí obchodování s lidmi,“ okomentovala pro Blesk.cz. 

Osvěta jako boj proti kuplířům 

Potenciálním obětem může podle zástupkyně neziskovky pomoci jediné: hovořit o tématu, pořádat osvětu, jak vůči široké veřejnosti, tak vůči odborníkům, kteří mohou s uprchlíky přicházet a přicházejí do kontaktu, a to jak ze strany neziskového sektoru, tak ze strany státních institucí. 

Dále je také důležité šířit informace o možné pomoci a kontaktu, o existenci organizací jako je La Strada, které poskytují přímou pomoc obchodovaným a vykořisťovaným osobám. SOS linka La Strady je 222 71 71 71.