Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Utekl, když mu Tálibán zabil bratra. Teď ho i s nemocným synem Česko vyhostí

Autor: Václav Lang - 
28. října 2015
05:00

Šestičlenná afghánská rodina, žijící od září v detenčním zařízení v Bělé pod Bezdězem, si prožila peklo. Z vlasti uprchli, když začal Tálibán vyhrožovat otci a chtít po něm výpalné. Na důkaz, že to myslí vážně, mu zabili bratra. A tak se i s dětmi – včetně epileptického syna – manželkou a jejím bratrem vydali do Evropy. Česká republika je nyní ze země vykáže.

Evropský soud pro lidská práva vydal v úterý drsné vyjádření směrem k České republice. Dá se interpretovat tak, že rodina čelila v Bělé buď mučení, trestání, nebo ponižujícímu a nelidskému zacházení. Štrasburk proto vyzval české úřady, aby rodinu propustily, nebo přemístily do jiného ústavu s lepšími podmínkami.

České ministerstvo vnitra reagovalo takřka okamžitě – rodinu z Bělé propustí a rovnou vyhostí ze země. Prý nejde o reakci na verdikt soudu, ale pominuly již důvody pro zajištění.

Tálibán mu zabil bratra

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová informovala Blesk.cz, že si již rodina převzala rozhodnutí o vyhoštění, takže musí do 30 dnů opustit Českou republiku, jinak by se její členové dopustili trestného činu maření rozhodnutí úřední osoby.

Do Afghánistánu se s největší pravděpodobností nevrátí. Utekli odtud kvůli strachu o vlastní život. „Přijeli z provincie Kunduz, kde je Tálibán velmi silný a vyhrožoval otci, že pokud nebude pravidelně platit výpalné, tak dopadne špatně,“ sdělil Blesk.cz Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům, která iniciovala žalobu k evropskému soudu pro lidská práva. „Tálibán mu zabil bratra, což byla asi výhrůžka, a oni se tedy rozhodli utéct,“ dodal.

Manželé se třemi dětmi ve věku pět, šest a 16 let a s 15letým bratrem matky se proto vypravili přes Maďarsko do Německa, oblíbené cílové destinace uprchlíků. Jejich cesta ale skončila v České republice, když se jim počátkem září porouchalo auto a zadržela je policie. Cizinci skončili v zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem.

Syn měl v Bělé epileptické záchvaty

Podle Organizace pro pomoc uprchlíkům rodina v Bělé strádala. Ředitel Martin Rozumek řekl, že se plně shoduje s názorem ombudsmanky Anny Šabatové, která nedávno uvedla, že je uprchlické zařízení v Bělé horší než věznice a naprosto nevhodné pro rodiny s dětmi. Chybí jim prý oblečení, hračky a žijí v mizerných podmínkách.

„Bělá je tak špatná, že pro rodiny s dětmi je absolutně nevhodná. A teď to tedy potvrdil i Evropský soud pro lidská práva,“ konstatoval Rozumek. „Jinými slovy řekl, že Bělá pro rodinu znamená mučení, ponižující a nelidské zacházení ve smyslu článku tři evropské úmluvy,“ dodal.

Organizace napřed orodovala za propuštění rodiny u ministerstva vnitra. Ale neúspěšně. Když se začal horšit zdravotní stav jednoho ze synů, který trpí epilepsií a v Bělé prý prodělal asi šest záchvatů, rozhodli se obrátit na Štrasburk. Ten během velmi krátké doby rozhodl a vztyčil nad Českou republikou varovný prst.

Vyhoštění ze země nejspíš rodině ovšem pomůže. Jednak se dostanou z kritizovaného prostředí v Bělé, jednak budou moci pokračovat ve své cestě do Německa. „Nemůžeme jim správním vyhoštěním říct, kam mají jít. Správně by měli jít domů, ale to správní vyhoštění neříká, ukládá jim povinnost opustit území do 30 dnů,“ sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. „Mohou jít vlastně kamkoliv, kam mohou legálně vstoupit. Z praxe je samozřejmě jasné, že zítra budou v Německu,“ uzavřela. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milithmad ( 28. října 2015 11:42 )

 Jinak pakliže tu nechtějí být, musí být za povinnost opustit ČR rádi. Kdyby tu zůstat chtěli, tak můj synek řekl, že DÁ CHLAPEČKOVI PÁR AUTÍČEK A KALHOTY..Nebyly hračky, léky, tak měla ta organizace pro podporu uprchlíků toto zařídit. Vždyť to je snad to nejmenší.

milithmad ( 28. října 2015 11:32 )

 Myslím, že v uprchlickém táboře budou stejné podmínky, jaké jsou třeba v azylových domech pro matky s dětmi. Nevím, na co byli zvyklí, ale na azylu je normální zázemí pro matku s jedním a více dětmi 1 pokoj, kam se vejdou akorát postele a skříně. Hromadná kuchyň a koupelna a WC na patře. V koupelně 5 sprch a 5 umyvadel, několik wc a prádelna s 3 pračkama. Záleží na kapacitě zařízení. A pro maminku, která se ocitne s malými dětmi na ulici...Čisté povlečení, bezpečná místnost, kde se může zamknout, vyspat je luxus. Pokud nemá rodinu a na výběr, bude vděčná. Pak se může stavět na vlastní nohy. Pochybuji, že by byly podmínky pro uprchlíky horší. Měli stravu, televizi, stravu si matka na azylu platí sama z hmotné nouze, nebo z mateřské. TELKA bývá 1 ve společenské místnosti. . A že by ČR nebyla schopna zajistit léky na epilepsii, to je blbost. Podstupují lékařskou prohlídku, aby se vyloučily nemoce, takže kontakt s doktorem na požádání asi možný bude. Spíš to iniciovala ta organizace pro pomoc uprchlíkům. Určitě by mohli být užiteční, ale ne takhle.

Zobrazit celou diskusi