Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko má plán na začlenění uprchlíků: Nabídne jim kurzy češtiny i rekvalifikaci

Pro rok 2016 navrhuje ministerstvo vnitra rozpočet 200 milionů. 127 milionů půjde z EU.(Ilustrační foto)
Pro rok 2016 navrhuje ministerstvo vnitra rozpočet 200 milionů. 127 milionů půjde z EU.(Ilustrační foto)  (Autor: EPA)
Autor: sou - 
27. října 2015
19:54

Intenzivní výuka češtiny, orientační a integrační kurzy nebo nabídky práce přímo od zaměstnavatelů. Tak to vše by mělo být zahrnuto v nově připravovaném integračním programu pro azylanty a osoby s doplňkovou ochranou. K zajištění cílů programu na místní úrovni se budou také vázat nemalé finanční prostředky.

Česko bude mít nový integrační systém pro uprchlíky. Momentálně už je na připomínkovacím kolečku resortů. „Tento návrh nyní ministerstvo vnitra předkládá do meziresortního připomínkového řízení a do konce roku 2015 jej projedná vláda s účinností od 1. ledna 2016. Nový koncept SIP byl také projednán v Pracovní skupině pro přípravu a realizaci přesídlení a relokace,“ uvedla ředitelka odboru tisku Lucie Nováková.

Jeho cílem bude usnadnit proces integrace osobám, které získaly v České republice mezinárodní ochranu. Pomoc bude zejména v oblastech výuky českého jazyka, vstupu na trh práce, v oblasti bydlení, vzdělávání dětí a rekvalifikací. Ministerstvo musí brát také v úvahu spontánně příchozí uprchlíky a osoby v rámci přesídlovacích a relokačních programů.

Intenzivní výuka češtiny a kurzy na integraci

Státní integrační program bude mít dvě fáze. V té první budou uprchlíci šest měsíců v integračních zařízeních, které provozuje Správa uprchlických zařízení. Azylanti a osoby s doplňkovou ochranou se tam budou intenzivně učit češtinu a také se tam budou připravovat na budoucí život v České republice formou orientačních a integračních kurzů.

Druhá fáze už bude o integraci v obcích a bude zajišťovaná generálním poskytovatelem integračních služeb s využitím nabídek zaměstnání včetně rekvalifikací a bydlení od zaměstnavatelů, obcí, církví, občanů, nestátních neziskových organizací a dalších subjektů.

200 milionů na integraci uprchlíků

Vnitro kvůli celoplošné integraci navrhuje za smluvního partnera Charitu Česká republika, která bude koordinovat začleňování, komunikovat s jednotlivými samosprávami. K zajištění cílů programu na místní úrovni se budou také vázat finanční prostředky. „Pro rok 2016 navrhuje ministerstvo vnitra částku 200 milionů korun s tím, že 73 milionů bude uvolněno ze státního rozpočtu a 127 milionů z finančních zdrojů Evropské unie jako příspěvek za přesídlené a relokované osoby,“ upřesňuje Nováková.