Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dobrovolník o pomoci běžencům: Miminka bez střechy nad hlavou, žízeň a hlad

Autor: sou - 
28. října 2015
06:40

Až tisíce uprchlíků mohou projít za jediný den mezi státy. Nesou s sebou někdy i teprve několikadenní miminka, která se jim narodila cestou. Rodiče s nimi nemají často kde přespat, navíc už v noci začíná mrznout. Podle českých dobrovolníků, kteří pomáhají na hraničních přechodech, je situace stejně vážná jako po zemětřesení. Evropa se ale k pomoci moc nemá.

„Jsme lidé, kteří mají vlastní zaměstnání, bereme si dovolenou nebo jezdíme o víkendech a my neumíme poskytovat profesionální humanitární pomoc a ani na to nemáme zdroje,“ řekl ve Studiu Blesk člen koordinačního týmu Pomoc uprchlíkům Dalimil Petrilak.

Situaci přirovnal k povodním nebo zemětřesení. Při těchto katastrofách prý vlády dokážou velice rychle jednat. V případě uprchlíků na hraničních přechodech ale takovou ochotu dobrovolníci nevidí.

Video Evropa volá o pomoc. - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Ta situace je podobná, protože ti lidé trpí hladem a žízní a nemají vlastně základní potřeby,“ upřesnil Petrilak. Dobrovolníci už sepsali otevřený dopis pro evropské vlády. Pomoc by měly například v zabezpečení základních lidských potřeb a také se postarat o malé děti. „My se tam často staráme o malá deseti, dvacetidenní miminka, která vlastně nemají kde přespat a nemají vlastně žádnou podporu,“ dodal Petrilak.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi