Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Používají uprchlíci děti jako štít? Podle dobrovolníka z hranic nesmysl

Autor: sou - 
27. října 2015
18:43

Dezorientace, strach a pocit, že musí rychle na další cestu do další země. To jsou prý nejčastější pocity běženců, kteří se ocitnou na evropském hraničním přechodu. Podle prezidenta Miloše Zemana si ovšem spousta z nich soucit nezaslouží, děti prý mnohdy používají jako živý štít. Dobrovolník, který byl na srbsko-chorvatském přechodu Bapske a promluvil pro Blesk.cz, ale nic takového nezažil.

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že uprchlíci své děti využívají jako živé štíty. Podle dobrovolníka Dalimila Petriláka, který byl přímo na hraničních přechodech a lidem prchajícím před válkou pomáhal, to tak není. 

Video Komentář k prezidentovu názoru - Daniela Soukalová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Nevím, co má přesně pan prezident na mysli, jestli má nějakou konkrétní situaci, ale tam jsou opravdu rodiny s mnoha dětmi, jsou tam staří lidé, jsou tam mladí muži, jsou mezi nimi rozhodně, ale to je standardní průřez populací,“ uvedl ve Studiu Blesk člen koordinátorského týmu Pomocuprchlíkům.cz.

Podle něj si většina z nich nese veškerý svůj majetek na zádech v batohu. Když už s sebou mají nějaké malé dítě, tak jsou rádi, že je ještě vůbec dokážou unést. „Neumím si představit, jak by je používali jako živé štíty, protože není proti komu,“ dodal Petrilák.

Názor Miloše Zemana, který zazněl v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, si poslechněte zde:

Video Zeman: Nejsem nelida, ale uprchlíci používají děti jako živý štít - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi