Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gay uprchlík ze Sýrie: Táta to ze mne chtěl vymlátit, lékař navrhl elektrošoky

Uprchlík Subhi
Uprchlík Subhi  (Autor: Czeslaw Walek, Boyler.cz)
Autor: dv - 
27. října 2015
05:00

Mezi tisícovkami uprchlíků, kteří utíkají před válkou, jsou i homosexuálové a lesby. Pro ty bývá život v arabském světě na mnoha místech extrémně nebezpečný. Například čtyřiadvacetiletý Subhi byl kvůli své orientaci 10 let v domácím vězení.

Táta byl dosti významnou osobou v Sýrii, tak si umíš představit, jaký horor byla pro něj představa, že jedno z jeho dětí je sodomitou. Mlátil mě s nadějí, že fyzické násilí ze mne udělá chlapa'. Doktor rodičům poradil, ať mě doma zavřou a sledují na každém kroku. Předepsal mi také prášky (které jsem odmítal brát) a navrhl jim, aby mne poslali na elektrošoky,“ řekl Subhi v rozhovoru pro český gay magazín Boyler.cz.

Útěk před smrtí

Subhimu se nakonec povedlo utéct ze Sýrie do Turecka a potom do USA, kde teď žije. Utekl ve chvíli, kdy jeho město dobyla an-Nustra, odnož Al-Káidy. Nedávno vystoupil i na půdě OSN, kde promluvil před představiteli zemí, v nichž gayové nemají právě na růžích ustláno. „Bylo zajímavé pozorovat reakce zástupců některých států. Zástupci Sýrie se mnou nemluvili, protože jsem nešetřil ani jednu ze skupin kontrolujících syrské území, včetně Asadova režimu. Rusové a Číňani se strašně mračili,“ řekl Boyleru.

Co vzkázal české vládě

Mladý gay uprchlík se teď s dalšími lidmi snaží pomáhat lidem se stejným osudem. Přiznává ale, že postupy některých vlád, jako třeba té české, nejsou LGBT uprchlíkům příliš nakloněny. „Asi by pomohlo, kdyby česká vláda veřejně prohlásila, že mezi uprchlíky, které na své území přijme a udělí jim azyl, bude určité procento LGBT. To by možná popíchlo další evropské země ke stejnému kroku. V této chvíli pouze USA a Norsko uděluje status uprchlíka z důvodu odlišné sexuální orientace. Dokonce jsem teď slyšel, že Švédsko (!) odmítlo udělit status uprchlíka jednomu gayovi ze Sýrie,“ říká Subhi.

Celý rozhovor čtěte zde.