Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uprchlíkům v Kolíně nabízeli jídlo a peníze. Chodil tudy Syřan s rodinou

Autor: zst - 
26. října 2015
13:35

Mladý Syřan Navdar společně se svou manželkou a dítětem vyrazili do ulic v Kolíně a okolí, ptali se na možnost přespání a práce. Představovali uprchlíky, kteří se chtějí v rámci migrační vlny usídlit právě v Česku. Pokus iniciativy HateFree měl ukázat, jak se Češi k pomoci uprchlíkům v reálných situacích skutečně postaví. I když se obávali, že by je mohl někdo i fyzicky napadnout, kolemjdoucí je nanejvýš ignorovali nebo poslali zpět domů.

Navdar žije se svou rodinou v Česku už 10 let, aktuálně studuje v Plzni. Protentokrát ale spolu se syrskou manželkou a malým dítětem předstírali, že jsou jedni z mnoha uprchlíků valících se do Evropy.

„Nám se zdálo, že ta negace, která je na internetu, v médiích a u některých politiků, tak vybudila řadu lidí, že se na tu věc začala dívat odlišně. Když lidé potkají uprchlíky tváří v tvář, tak se k nim zachovají hezky. A to se v tom experimentu potvrdilo,“ komentoval pokus jeden ze členů iniciativy HateFree Lukáš Houdek.

„Natočili jsme reakce asi 40 lidí a nejnegativnější byla paní s tím, že mají jít domů,“ dodal k tomu Houdek s tím, že podle experimentu jsou Češi s uprchlíky solidární. Kromě ženy, která poslala rodinu zpět do válkou rozvrácené Sýrie, je jiná žena posílala naopak na západ do Německa, jeden z mužů je zase varoval, že je u nás hodně rasistů.

Další lidé nabízeli rodině peníze i jídlo, nebo se jim snažili pomoct alespoň radou. Jeden z respondentů – muž ve středních letech, který vyšel z farnosti římskokatolické církve v Českém Brodě – nakonec uprchlíkům nabídl přespání ve svém bytě. Chystal se jim dokonce poradit, co mají dělat dál. Na celé video se můžete podívat zde:

Video Uprchlíci v Kolíně: Lidé pomáhají jídlem i penězi, ukázal experiment. - HateFree Culture
Video se připravuje ...