Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moře svíček pro mrtvého syrského kuchaře: Jedl u něj i Horváth, obyvatelé Domažlic vybírají peníze pro vdovu

Autor: venu - 
24. října 2015
17:43

Náhlá smrt syrského kuchaře Maziho, na jehož kebab v Domažlicích s oblibou chodili místní i přespolní, vyvolala zármutek i vlnu solidarity v době, kdy celá Evropa neřeší nic jiného než uprchlíky...

Uprchlík. To je slovo, které se v poslední době skloňuje ve všech pádech po celé Evropě. A ne v tom zrovna nejlepším smyslu. Evropu totiž sžírá nenávist vůči uprchlíkům, kteří se snaží dostat na Západ a začít nový život. Ne všude je ale situace tak černobílá. Po náhlém úmrtí domažlického kuchaře ze Sýrie se ve městě a na sociálních sítích zvedla obrovská vlna solidarity.

„Takhle teď vypadá jedno místo v Domažlicích. Je u jednoho malýho kebabu. Zemřel jeden kluk ze Sýrie, co tam už roky vařil. Nebylo mu ani 40. Udřel se, byl tam každý den i pátky a soboty, když byli ve městě lidi, byl tam dokonce do čtyř ráno. Infarkt...,“ napsal na sociální síť jeden z obyvatel Domažlic a přidal i fotografii, na které září nespočet zapálených svíček. 

A rozhodně nebyl jediný, kdo se nad smrtí Maziho Ibrahima pozastavil. Na Facebooku vznikla dokonce skupina, do které se přidalo na stovky lidí, kteří chtěli vyjádřit soustrast rodině pracovitého Syřana, a byla také založena veřejná sbírka.

Mazi totiž po sobě nezanechal jenom prázdnou prodejnu kebabu, ale také rodinu. Manželku a tři děti, které teď neví, co bude dál.Když se budem chovat jako nevraživí nesnášenliví idioti, co tu nikoho nechtějí, tak tu nikdo nebude a my dál budem v tý Konvičkovský psychopatický fašistický bublině nadávat na někoho, o kom NIC nevíme … A když tu nebude nikdo z nich, půjdem po sobě, tyhle síly si vždycky najdou cestu, jak se projevit,“ dodal k fotografii autor.

Nečekaná smrt mladého Syřana Maziho prolétla Domažlicemi a začala se šířit i mimo ně, zejména po sociálních sítích. Na pietním místě se už sešly desítky lidí, které zpráva o smrti Maziho zasáhla. A vlna solidarity se zvedla vskutku obrovská. Na účet veřejné sbírky pro Maziho rodinu už lidé mohou přispívat a každý týden se bude zveřejňovat, kolik peněz se vybralo a vdově předalo.