Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Bohouše do koše.“ Odpůrci uprchlíků zvonili na ženu i děti premiéra

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. října 2015
20:59

Sobotko, demisi. Bohouše do koše. Vetřelce nechceme. Několik krátkých hesel přišel ve čtvrtek v podvečer zakřičet přímo před byt premiéra Bohuslava Sobotky (43, ČSSD) a jeho rodiny v Praze aktivista Adam B. Bartoš s hloučkem svých přívrženců, kteří svorně odmítají uprchlíky. Akce v předvečer Sobotkových 44. narozenin se obešla bez násilností.

„Akční minidemonstraci před luxusním bytem veřejného škůdce“ svolal Adam B. Bartoš a jeho Ne Bruselu – Národní demokracie z více důvodů. Upozorňoval přitom, že nejde o gratulaci k narozeninám. „Demonstrujeme proti Sobotkově zbabělé a vlastizrádné politice, proti vetřeleckým kvótám a za vystoupení republiky z tyranské EU,“ stálo na pozvánce, kterou skupina vyvěsila na svých stránkách na Facebooku.

Premiéra Sobotku na ní vyobrazili organizátoři akce v muslimském čádoru – stejně jako nedávno při kontroverzní reportáži německá televize ARD „převlékla“ kancléřku Angelu Merkelovou.

Ve studeném říjnovém večeru si před Sobotkův byt na pražském Zličíně našly cestu zhruba dvě desítky demonstrantů. Policejní hlídky i policisté v civilu byli v převaze. Na dotaz Blesk.cz, zda kvůli protestu sáhl Úřad vlády k nějakým speciálním opatřením a například posílil Sobotkovi či jeho rodině (s manželkou Olgou má premiér dva syny) ochrannou službu, mluvčí Úřadu vlády Martin Ayrer konkrétně neodpověděl.

„Bezpečnostní opatření, týkající se ochrany pana premiéra, nebudeme komentovat. Vždy jsou realizovány dle standardních postupů a principů,“ vzkázal Blesk.cz v SMS mluvčí Ayrer

Zvýšená pozornost však byla patrná již půl hodiny před začátkem akce, kdy se ulicemi kolem Sobotkova bytu procházely policejní hlídky. Policisté, bedlivě dohlížející na průběh protestu, však tentokrát s demonstranty žádnou práci neměli. Doma lidé nechali i šibenice, které se objevily při podobném protestu v Praze na Václavském náměstí a na kterých tehdy bylo napsané Sobotkovo jméno. Bartoš pouze uvedl, že mu šibenice jinak vlastně nevadí... 

Zvonili na Sobotku. Chtějí, aby odešel

Nejprve se hlouček demonstrantů spíše středního či staršího věku sešel u praporů Národní demokracie na nedalekém náměstí, poslechl si píseň jedné radikální skupiny „Zrádce“ a poté si to zamířil rovnou před vchod domu, ve kterém se Sobotkův byt nachází.

Demonstranti zvonili i na Sobotkův zvonek, nikdo neotevřel. Nepřekvapivě. Čas od času jen nesměle a ze zvědavosti zpoza oken vykoukl některý z premiérových sousedů. „Na zvonku tam jsou, ale nikdo se neozývá. Takže z debaty s panem premiérem asi nic nebude. V tom případě bychom mohli aspoň pro sousedy zaskandovat, co si myslíme,“ říkal do mikrofonu Adam B. Bartoš.

Video Adam B. Bartoš na minidemonstraci před bytem premiéra Sobotky - Foto Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Sobotko, demisi,“ vyzývali premiéra. „Vetřelce nechceme,“ křičeli o uprchlících. „Myslím, že by bylo dobré, kdyby si ty vetřelce vzal pan premiér do toho bytu. Já myslím, že je to nadměrný byt, že by se jich tam pár vešlo,“ říkal Bartoš.  

„Bohouše do koše,“ dali Bartošovci vzpomenout i pokřiku na někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše chvíli předtím, než demonstrace skončila. „Dnes nás zajímá už jenom jediné. A to, kdy odejde. A kdy vládu nad touto zemí přenechá někomu, komu na této zemi skutečně záleží, kdo zde obnoví pořádek, kdo hranice uzavře a naši zemi před vetřelci uchrání a naši zemi od vetřelců vyčistí,“ hřímal předtím Bartoš. Tolik ke xenofobii muže, kterého svého času chválil Václav Klaus...

Video Demonstrace před Sobotkovým bytem: Bohouše do koše, křičel hlouček Bartošovců - Foto Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Sobotka balí kufry do Jordánska

Kromě Bartoše na akci promluvila i Alena Drvotová, taktéž z Národní demokracie. Sobotkovi vyčítala, že tančí, jak píská EU, Angela Merkelová, „říšský protektor“ (tedy v reálu velvyslanec USA) Andrew Schapiro, „vlastizrádkyně“ (pro běžnou veřejnost paní ombudsmanka) Anna Šabatová či „pátá kolona“ v Česku, jak plamenná řečnice označičla neziskové organizace, které na rozdíl od demonstrantů uprchlíkům neváhají podat pomocnou ruku.

Také premiér Sobotka však má v plánu uprchlíkům pomáhat. O víkendu navštíví Jordánsko, jak si ostatně všiml i rozlícený aktivista Bartoš.

Českého premiéra přijme sám král Abdalláh II. Právě Jordánsko čelí náporu uprchlíků ze Sýrie, Česko se mu snaží pomoci finančními prostředky. Jordánsko se pak také zapojuje do bojů proti Islámskému státu. „Já jedu do Jordánska také proto, abych navštívil jeden z největších uprchlických táborů v regionu. Je to tábor Zaatarí,“ upozornil novináře premiér Sobotka, podle kterého by mělo být cílem zlepšit situaci v Jordánsku co nejvíce, aby uprchlíci nemuseli utíkat dál do Evropy a byli blíže Sýrii, do které se chtějí po válce vrátit.