Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Místo ráje zažívají uprchlíci peklo: Děti padají únavou, lidé mrznou na kost

Autor: mb - 
20. října 2015
18:52

Dětský pláč, zima, vítr a beznaděj. U ohně se choulí matky, které v náručích hřejí své děti. To není středověk, ale Evropa 21. století. Takto strádají tisíce uprchlíků v těžkých podmínkách na srbsko-chorvatské hranici Berkasovo-Bapska při své cestě za evropským snem.

„Mnoho z nich čekalo celou noc. Naštěstí nepršelo, ale přesto – byla to velmi chladná a větrná noc. Stále sem proudí noví lidé…,“ říká pracovník z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Video Uprchlíci - Blesk TV
Video se připravuje ...

Evropské peklo

Situace na hraničním přechodu je obrazem utrpení. Lidé se choulí ve vlhkem nasáklých přikrývkách, jeden muž si otírá napuchlé nohy od bláta, ze všech stran se ozývá dětský pláč… A jsou to právě děti, kdo trpí nejvíce. Hlavičky dětí padají únavou a chabé přikrývky je nezahřejí. Situace se navíc v nejbližších dnech nezlepší.

„Maďarsko uzavřelo hranice s Chorvatskem a jsou tu také další omezení, hlavně co se týče počtu uprchlíků, kteří jsou pouštěni dále. Proto tady dochází k hromadění lidí, jedná se o novou situaci, která je způsobena také uzavíráním hranic na jiných místech,“ dodává humanitární pracovník z OSN.