Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nelegálních uprchlíků u nás přibývá. Od ledna jich policie zadržela přes 7 tisíc

  • Autor: sou - 
    19. 10. 2015
    18:50

    Lhali o svém věku, o národnosti i o manželství. Uprchlíci vyzkoušeli vše, aby mohli pokračovat ve své cestě za lepším životem. Jejich počet se už v Česku přehoupl přes sedm tisíc – oproti minulému roku to znamená více než stoprocentní nárůst. Přes tuzemsko se snaží dostat do své vysněné destinace, tedy do Německa.

  • 1.Do září bylo zjištěno 7201 uprchlíků na území ČR


    Pracovníci cizinecké policie provádí razii na nádraží v Břeclavi. Pracovníci cizinecké policie provádí razii na nádraží v Břeclavi. | Blesk - Jiří Nováček

     

    Od začátku roku do září už policisté v Česku zajistili 7201 nelegálních migrantů. „Tento počet za 9 měsíců roku 2015 již překročil počet za celý rok 2014, kdy bylo zjištěno 4822 osob. Z celkového počtu bylo 7010 osob (tj. 97,3 %) odhaleno při nelegálním pobytu a 191 osob zjištěno při nelegální migraci přes vnější schengenskou hranici ČR,“ zhodnotil uplynulých devět měsíců šéf analytického oddělení ředitelství služby cizinecké policie Vladimír Takáč.

     

    Nelegální pobyt byl odhalen u 7010 cizinců. Meziročně se tak jejich počet zvýšil o více než 110 %. Do května se jejich počet pohyboval mezi 400–500 nelegálními imigranty. Od června, kdy začala platit přísnější bezpečnostní opatření, ale jejich počet začal stoupat.


    „V červnu se jednalo již o 585 osob, 1050 osob bylo odhaleno v červenci, v srpnu byl s počtem 1767 osob vykázán dosavadní měsíční rekord,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. V září jejich počet mírně poklesl vzhledem k zavření hranic v Maďarsku, Rakousku a Německu. Na našem území bylo zachyceno 1 290 osob. Stále se ale jedná o nadprůměrný měsíční počet uprchlíků.

  • 2.Nejvíc uprchlíků prošlo přes Jihomoravský kraj

    Rodin prchajících do Evropy a žádajících v Česku o azyl je zatím málo. Rodin prchajících do Evropy a žádajících v Česku o azyl je zatím málo. | Foto: Mária Rušinová
    Uprchlíci se přes Českou republiku snaží dostat do vysněného Rakouska nebo Německa. O tom svědčí i nárůst zadržení v jednotlivých krajích. S vůbec největším počtem imigrantů se musel potýkat jih Moravy. 


    Policisté tam zadrželi 1853 uprchlíků. Oproti minulému roku je to nárůst o 1633 osob. Na území Prahy jich pak bylo o 625 více než za celý rok 2014. Třetím krajem s nejvyšším nárůstem zadržených uprchlíků je Ústecký kraj. Tam policisté při cestě do Německa chytili 1160 cizinců. Nárůst je tam tedy o 380 zadržených.


    „U všech těchto krajských ředitelství je nárůst způsoben vyšším počtem zjištěných osob při tranzitní nelegální migraci. Nejvíce byly tyto osoby odhalovány právě v teritoriu Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje u rakouských a slovenských hranic a dále v teritoriích krajů, které jsou na trase postupu migrantů do Německa,“ upřesňuje Rendlová.


    Jednalo se o Pardubický a Středočeský kraj, Prahu a Vysočinu. Další kraje, přes které se uprchlíci pokoušeli dostat do Německa, byly Ústecký a Plzeňský.

  • 3.O 101 zadržených více bylo i mezi převaděči

    Přístup Česka k uprchlíkům se podobá Rusku Přístup Česka k uprchlíkům se podobá Rusku | Blesk archiv
    Zatímco v minulém roce převládali mezi zadrženými lidé, kteří nelegálním imigrantům sháněli padělaná potvrzení o pobytu nebo účelovém poznávání, letos je to jinak. Policisté tak nejčastěji s uprchlíky zadrží i převaděče.

     

    V tomto roce jich chytli 150, z toho 107 přímo s uprchlíky v autě. „Většinou se jednalo o řidiče vozidel, kteří při tranzitní nelegální migraci převáželi především občany Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Kosova,“ vysvětluje Rendlová.

  • 4.Riskují při převozu v nákladním prostoru

    České hranice kontroluje při cvičení kolem 350 policistů a vojáků. České hranice kontroluje při cvičení kolem 350 policistů a vojáků. | Blesk/ David Malík
    Vůbec nejtragičtějším případem snahy dostat se nelegálně do Německa byl nález 71 mrtvých uprchlíků v nákladním prostoru dodávky v Rakousku. Tento způsob přepravy použili v několika případech i u nás.


    V červenci policie zadržela skupinu 76 uprchlíků cestujících v nákladním prostoru v Plzeňském kraji. Jednalo se o jednu velkou skupinu lidí původem z Afghánistánu a Pákistánu. Další se objevila v srpnu v Plzeňském kraji. Tam šlo o 48 Afghánců, Syřanů a Iráčanů. Třetí největší skupinou pak bylo 26 Afghánců, které policie zadržela v Jihočeském kraji.

  • 5.Falešné cestovní doklady

    Uprchlíci ve slovenském uprchlickém táboře v Gabčíkovu Uprchlíci ve slovenském uprchlickém táboře v Gabčíkovu | Reuters
    „Neregulérním cestovním dokladem se při nelegálním pobytu prokázalo 191 osob. V meziročním srovnání došlo k velkému nárůstu, a to o 105 osob,“ informuje Rendlová. Jednalo se nejvíce o občany Ukrajiny (58 osob), Somálska (41) a Sýrie (40). „Pokračuje trend, kdy občané Ukrajiny předkládají zejména rumunské doklady, a to po uplynutí platnosti povoleného pobytu na území ČR,“ dodala.

     

    Po dlouhé době se ve statistikách objevili i občané Somálska. Přesněji od dubna tohoto roku. Jednalo se celkem o deset případů včetně dvou větších skupin, ve kterých cestovalo 13 a 9 osob. Pro svou cestu volili hlavně mezinárodní linkové autobusy. Všichni Somálci předložili cestovní pasy pro cizince vydané v Itálii. Občané Somálska a Sýrie byli odhaleni při nelegální tranzitní migraci.

  • 6.Triky uprchlíků

    Příjezd prvních zadržených imigrantů do zařízení v Drahonicích, bývalé věznici na Lounsku Příjezd prvních zadržených imigrantů do zařízení v Drahonicích, bývalé věznici na Lounsku | Foto Blesk - Robert Klejch
    Od začátků uprchlické krize se migranti snaží zamezit nejen svému chycení a registraci v jiné než jejich vysněné destinaci, ale také tomu, aby policie zjistila jejich totožnost a kupříkladu je deportovala zpět do jejich vlasti. K tomuto jim měla sloužit i „příručka pro uprchlíky“, která jim radila, aby u sebe nikdy neměli mince z jiných zemí nebo jízdenky z vlaků.


    Uprchlíci v Česku například lžou o svém věku a dělají se mladší, aby zamířili raději do dětských domovů než do uprchlických center. Získají tak lepší podmínky i větší šanci na útěk. Policie je proto v reakci začala posílat na rentgen, který jejich věk určí. Platí ho stát.


    Uprchlíkům se nedá vždy věřit ani jejich národnost. V praxi si to ověřila česká cizinecká policie na případu 194 údajných Syřanů zajištěných v Břeclavi. 24 z nich bylo totiž podle informací Blesk.cz ve skutečnosti odjinud. Chtěli využít zrychleného procesu propuštění a pokračovat tak do Německa.

     

    Jedním z posledních triků utečenců bylo předstírání různých rodinných vazeb a fingování uzavření muslimských sňatků. Proč? Osmdesát uprchlíků mělo být převezeno z jednoho uprchlického zařízení do druhého. „Tato snaha je účelová, aby nedošlo k rozdělení, kdy si vybudovali v Bělé nějaké přátelské vazby, domlouvají se, co budou dělat, až zařízení opustí, nechtějí být z tohoto či z nějakého dalšího důvodu rozděleni, a tak tvrdí, že se vzali,“ řekla Rendlová.