Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okamura a Brichta na demonstraci proti uprchlíkům. A zasahovala policie

Autor: ČTK, kle - 
17. října 2015
16:40

V centru Prahy se sešlo několik stovek odpůrců migrace a islámu i těch, jimž vadí xenofobie a rasismus. Oba tábory od sebe na Václavském náměstí odděloval zástup policistů a socha svatého Václava. Před Národním muzeem demonstrovalo za "naši kulturu a bezpečnou zem" podle pražské policie na místě kolem tisícovky lidí, v horní části náměstí pak asi 250 lidí volalo po solidaritě s uprchlíky.

Demonstrace odpůrců islámu s názvem Za naši kulturu a bezpečnou zem začala národní hymnou. Účastníci měli s sebou české vlajky. Přijely je podpořit asi tři desítky motorkářů, kteří projeli po magistrále pod muzeem.

 

Z jeho schodiště k davu promluvili například politici Tomio Okamura či Radim Fiala a zpěvák Aleš Brichta. Okamura zopakoval požadavek na neprodyšné uzavření hranic. Na místě bylo možné podepisovat petici za vystoupení Česka z EU.

 

Při Okamurově proslovu začali u sochy svatého Václava pískat na píšťalky někteří účastníci druhé demonstrace. Strkanici několika lidí policie hned uklidnila. Na místě byl i antikonfliktní tým.

 

 

Demonstraci na podporu migrace uspořádala iniciativa Proti projevům nenávisti. Jejím členům vadí šíření xenofobie a nenávisti v Česku. „V září požádalo o azyl devět Syřanů. Na žádné reálné zaplnění ČR uprchlíky zřejmě nedojde,“ podotkli pořadatelé.

 

Jejich hesla na transparentech? Například „Zastavte mezinárodní ostudu, propusťte uprchlíky z detenčních táborů“ nebo „Nenávist není řešení“. Ale také „Ze syrské války za české mříže“ či „Lže jako z konve“.

 

 

 

Mezi ty, co volají po větší solidaritě s uprchlíky, přišli třeba koordinátor pomoci v Maďarsku Jan Vrobel či socioložka Jiřina Šiklová. Připomněla, že i z Česka lidé museli v minulosti utíkat. „Ve druhé polovině dvacátého století zemi opustilo 420 tisíc lidí, kteří byli jinde přijati. Někteří se pak vrátili. V době balkánské války jsme přijali na 40 tisíc uprchlíků. Všiml si někdo, že by nám tu překáželi?“ řekla Šiklová. Pokud má podle ní Evropa takový strach o své hodnoty, má málo sebedůvěry.

 

Demonstranti proti uprchlíkům, i jejich názoroví odpůrci. Oba tábory se sešly na Václavském náměstí jen pár metrů od sebe. Demonstranti proti uprchlíkům, i jejich názoroví odpůrci. Oba tábory se sešly na Václavském náměstí jen pár metrů od sebe. | ČTK

 

Zhruba dvě stovky zastánců uprchlíků se vypravily v průvodu z Václavského náměstí na náměstí Míru. Účastníci s transparenty za doprovodu policistů prošli Opletalovou a ulicí Politických vězňů přes Wilsonovu k Vinohradské.

Tam minuli shromáždění odpůrců migrace. Oba tábory po sobě pískaly a pokřikovaly, policie je ale od sebe oddělila. Dav se pak Londýnskou a Rumunskou dostal na náměstí Míru, kde akci ukončila vystoupení několika řečníků.

Stovky lidí demonstrovaly už před měsícem

 

Na stejném místě se demonstrovalo v polovině září. Shromáždění kritiků islamismu u budovy Národního muzea se tehdy podle odhadu policie zúčastnilo 700 až 800 lidí.

Jejich příznivci byli i u zadní části pomníku svatého Václava, před kterým se konala manifestace za solidaritu s uprchlíky. Té se podle odhadu policistů na místě zúčastnilo 300 až 500 lidí. Protiislámskou demonstraci tehdy podpořilo jízdou po magistrále zhruba 350 účastníků motorkářské demonstrace Bikeři proti islámu.