Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vášáryová o uprchlících: Babičky ze vsi se bojí, že je znásilní běženci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. října 2015
10:05

Vzbudila rozruch svým emotivním vyjádřením o uprchlících, nebezpečné střední Evropě, kolaborantství a nenávisti Čechů a Slováků. Magda Vášáryová (67) pro tvrdá slova nejde daleko a v kritice pokračuje. Varuje před hysterií, kritizuje politické špičky za to, že nepřináší řešení, a upozorňuje, že měníme lehce „víry“. Že se v Československu v minulosti hajlovalo i křičelo „pověste Horákovou“. Obává se proto, co přijde nyní.

Slovenská herečka a politička Magda Vášáryová vystoupila minulý týden v pořadu Události, komentáře a kritizovala vzrůstající nenávist ve společnosti. Kdyby si měli lidé rozdělit 1000 pejsků, tak kývnou hned, 60 syrským dětem ale nepomohou. Slováci již podle ní zapomněli na křesťanské zásady pomoci bližnímu svému.

Video s jejím výstupem se stalo na sociální síti hitem. Slováky ani Čechy však Vášáryová dále nešetří. Rozhovor dala magazínu Lidových novin Pátek a upozorňuje v něm, že se sice bojíme, že ztratíme během migrační krize své kulturní hodnoty, založené na křesťanství, ale právě to jsme ztratili dávno, v érách fašismu a komunismu.

„Moje obava jde ale dál. Až lidé, kteří teď podléhají davové hysterii okolo uprchlíků – a slovo hysterie je tady namístě, když se babičky ze vsi zcela vážně bojí, že je běženci znásilní –, zjistí, že jenom podlehli manipulaci a že se báli zbytečně, neřeknou si přece: ‚Ach jo, tak příště to nemůžu vidět takhle.‘ Ne, oni tu nenávist a ten strach, které v sobě mají, nasměrují někam jinam,“ obává se Vášáryová.

Lidé podle Vášáryové obrátí při stávajícím vývoji nenávist a strach časem dovnitř společnosti. „Až se ukáže, že běženci nejsou zdaleka takový problém, jak se obávali, otočí se proti některé skupině obyvatel uvnitř našich států. Davové šílenství nikdy netrvá dlouho. A ti lidé budou muset pro svou nenávist najít nějaké jiné kanály,“ varuje v magazínu Pátek manželka herce Milana Lasici a sestra herečky Emílie Vášáryové.

„Měníme víry lehce. My o sobě víme, že jsme jednou hajlovali a za pár let křičeli: ‚Pověste Horákovou!‘ Střední Evropa je nebezpečné území. Prožili jsme dva totalitní režimy, které absolutně znegovaly hodnotový systém našich předků,“ pokračuje v kritice Vášáryová, která do filmového světa prorazila právě za komunistů. V roce 1967 získala věhlas rolí v Marketě Lazarové uznávaného režiséra Vláčila.

Na straně prezidenta Kisky. Chválí i Angelu Merkelovou

Vášáryová je dnes v první řadě poslankyní za opoziční Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii, kterou v minulosti vedli Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová. Dnes je jejím předsedou bývalý hejtman Bratislavského kraje Pavol Frešo.

Ve slovenském sporu o uprchlíky, kdy proti sobě stojí prezident Andrej Kiska, vyzývající k solidaritě s běženci a hledání řešení, a premiér Robert Fico, který dál hrozí EU žalobou kvůli kvótám a varuje, že Slovensko namísto 2300 uprchlíků určených kvótami přijme ta 50 až 200 lidí, se Vášáryová staví jednoznačně na stranu slovenského prezidenta. Samá Vášáryová se o post slovenské hlavy státu ucházela také. Kandidovala v roce 1999.

Oceňuje však i další přístupy k uprchlické krizi. Třeba hojně propíranou německou kancléřku Angelu Merkelovou, do které kritici šijí kvůli tomu, že prý zvala uprchlíky do Evropy. „Jestli někdo nyní vychází z křesťanských hodnot, je to Angela Merkelová, dcera pastora,“ zastává se Merkelové Vášáryová, která v minulosti působila i jako diplomatka. Pracovala jako velvyslankyně ČSFR v Rakousku či velvyslankyně SR v Polsku.

V počínání kancléřky Merkelové, která se i na čtvrtečním summitu v Bruselu snažila prosadit trvalý přerozdělovací mechanismus pro běžence v Evropě, vidí Vášáryová ale i to, že má kancléřka relativně daleko do voleb a může dělat i nepopulární kroky, ale také že má Německo stále ještě jakýsi pocit viny za minulost.

Vedle politiků odmítajících kvóty, ale nepřinášejících žádné řešení se Vášáryová pouští i do slovenské církve. „Já žertem říkám, že naši slovenští biskupové zřejmě chtějí také vyhrát volby. Nebo se snad bojí, že když začnou mluvit proti strachu z uprchlíků, babičky jim nepřijdou do kostela. Naše církevní hierarchie uprchlíky nepodpořila, a dokonce se několik kněží postavilo proti papeži. To je nevídané,“ postěžovala si Vášáryová v magazínu Lidových novin.