Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Merkelová chce přitáhnout uprchlíkům kohoutky: Sníží jim podporu

Autor: ČTK, simao - 
15. října 2015
15:48

Německo čelí největšímu přívalu uprchlíků ze zemí EU, a i když kancléřka Anegal Merkelová tvrdí, že je země v dobré hospodářské kondici, aby něco takového zvládla, je Německo čím dál tím opatrnější. Spolkovým sněmem prošel ve čtvrtek návrh, který má na jednu stranu zjednodušit azylové řízení pro běžence, na druhou stranu v případě potřeby přiškrtit uprchlíkům kohoutky. Snížit v některých případech finanční podporu, někdy ji i vyměnit za věcné dávky.

800 tisíc. Milion. Milion a půl. Odhady, kolik uprchlíků letos přijde do Německa a požádá o azyl, se různí. Němečtí poslanci se tak sešli ke schvalování nového balíčku zákonů, který by měl upravovat azylové podmínky.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére uvedl, že vláda nyní nebude zveřejňovat nové odhady, kolik běženců nakonec do země přijde. "Každé nové číslo je zneužito. U nás k tomu, aby vyvolalo obavy. Směrem ven slouží k tomu, aby se dalším lidem namluvilo, že je Německo pozvalo, což samozřejmě není pravda," tvrdí ministr a zastal se tím kancléřky Angely Merkelové, které právě toto kritici vytýkají.

"Máme spoustu práce s lidmi, kteří k nám dorazili. Abychom lidi v krizových oblastech ještě zvali, aby k nám přišli, to prostě není možné," dodal. Německo se přitom chystá nově rozsáhleji imigranty odmítat. 

Bič na ekonomické migranty. Němci odmítnou Albánce

Šanci získat v Německu azyl ztratí po schválení nových pravidel občané Albánie, Kosova a Černé Hory, protože je balíček zákonů zařazuje do imigrantů ze zemí, které jsou bezpečné. Jde tak o jakýsi "bič" na převážně ekonomické uprchlíky, který Balkánce nepotěší. 

Balíček zákonů také umožňuje v některých případech snížit podporu, kterou Německo běžencům vyplácí. U lidí, kteří do země právě přišli, by navíc finanční podporu měly nahradit věcné dávky. Zákony rovněž mají zrychlit proceduru vypovězení odmítnutých žadatelů o azyl.

V pátek projedná nové nařízení Spolková rada (horní komora parlamentu), projít by mělo bez problémů. Německá vláda očekává, že balíček bude platit již od začátku listopadu. Podle představ německé vlády by měl uvolnit ruce úřadům, aby se mohly více věnovat lidem, kteří skutečně prchají před válkou. Právě Albánci jsou totiž po Syřanech druhou nejpočetnější skupinou letošních žadatelů o azyl v Německu.

Merkelová dál lobbuje za nutnost kvót

Kancléřka Angela Merkelová se po jednání Spolkového sněmu vydala do Bruselu, aby hájila německé stanovisko nutnosti kvót v EU. "Nadále jsem přesvědčena, a je to názor celé vlády, že potřebujeme trvalý a závazný mechanismus rozdělování uprchlíků v Evropě, přesně jak navrhuje Evropská komise," uvedla před jednáním Merkelová a dodala: "Budeme na jeho vytvoření pracovat. Bude to znamenat mnoho přesvědčování, ale nepolevíme."

Proti kvótám se vedle Česka postavilo Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Merkelová vyzvala i k větší podpoře řešení situace v Sýrii, stejně tak ale i ke snaze o zlepšení poměrů v Africe, aby se tamní obyvatelé přestali dávat na útěk.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi