Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bojí se uprchlíků a chtějí zbrojní pas. Češi jsou hladoví po zbraních

Autor: kle - 
15. října 2015
08:30

Policisté evidují oproti loňsku nárůst počtu žadatelů o zbrojní průkazy, nárůst je výrazný v Ústeckém a Zlínském kraji. Podle MF Dnes se majitelé obchodů setkávají s obavami Čechů z uprchlíků. Zbrojní průkaz sice získá jen každý čtvrtý žadatel, ale roste i prodej zbraní, na něž není průkaz potřeba.

Podle majitelů obchodů se zbraněmi rostou obavy Čechů z migrantů, což je prý hlavní důvod, proč se stále více z nich poohlíží po pistolích a revolverech. Roste rovněž počet zájemců o zbrojní průkaz, což je podmínka pro držení revolveru, pistole či dalších střelných zbraní.

„Loni přišli sotva čtyři zájemci o zbrojní průkaz, dnes je to měsíčně 10 až patnáct. Zbraně chtějí na osobní ochranu. Hodně z nich má obavy z běženců, další žijí v ghettech a bojí se přepadení nebo narkomanů,“ řekl MF Dnes Vlastimil Slavíček, instruktor a majitel střelnice na Ústecku. O zbrojní průkaz požádalo loni v kraji 475 lidí. Letos už 557. Ovšem jen 114 z nich uspělo u zkoušek. Podobné je to prý také na Zlínsku.

Zbrojní průkaz získá každý čtvrtý zájemce

Podle policistů mnoho lidí podá přihlášku ke zkoušce, ale nakonec ani nedorazí. „Zkrátka o zbrani zauvažovali v náhlém pohnutí mysli, ale pak si to rozmysleli,“ domnívá se Petr Voldán z pardubické policie. Z čeho se zkouška skládá? V teoretické části se musí zájemce naučit odpovědět na 485 otázek. Následuje praktická zkouška, zdravotní prohlídka a policisté rovněž člověka prověří v databázích, zda je bezúhonný.

Zejména u praktické zkoušky zájemci narazí na to, že nevědí, jak zbraň rozebrat a složit. Je však možné zaplatit si kurz na střelnici a naučit se to. „Nízké, až nevyhovující teoretické i praktické znalosti při zkouškách neumožnily zkušebním komisařům vydat osvědčení o odborné způsobilosti,“ popisuje běžnou praxi mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová.

Zájem roste i o vzduchovky

Podle majitelů obchodů se zbraněmi roste zájem Čechů i o zbraně, na které není zbrojní průkaz potřeba a které jsou volně prodejné od 18 let. Mezi tyto zbraně patří například vzduchovky, plynové pistole, flobertky, perkusní pistole či revolvery.

Co našla policie u sběratele“ zbraní?