Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec slíbil uprchlíkům lepší zacházení. Po kritice Šabatové

Autor: kle, jn - 
14. října 2015
13:20

Ministerstvo vnitra vedené Milanem Chovancem (ČSSD) se ohradilo proti tvrzení ochránkyně lidských práv Anny Šabatové, že jsou na tom děti uprchlíků v Česku hůř než vězni. Minimálně v Bělé-Jezové. Ministerstvo tvrdí, že standardní podmínky si Česko udrželo i v době, kdy byla uprchlická zařízení přeplněná. O rodinách s dětmi pak prý ale intenzivně jednal s resortem práce a sociálních věcí.

Česko podle ombudsmanky Anny Šabatové neodpovídá představám o civilizované zemi. Veřejná ochránkyně práv to prohlásila v souvislosti se situací panující v táboře pro záchyt uprchlíků v Bělé-Jezové.

„V zařízení se porušuje Evropská úmluva o lidských právech a Úmluva o právech dítěte. Děti zde žijí v objektivně horších podmínkách, než mají čeští vězni,“ rozčílila se ombudsmanka s odkazem na prostory bývalého vojenského zařízení. Dodala, že v Bělé jsou umístěni lidé, které nikdo neodsoudil a žádný trest jim nebyl uložen.

Vnitro: děti mohou v Bělé klidně studovat

Ministerstvo vnitra je podle mluvčí Lucie Novákové přesvědčeno, že dodržuje standardní podmínky a navíc se situaci snaží řešit. „Již v minulosti jsme zrealizovali opatření vedoucí ke zlepšení podmínek uvnitř a budeme v tomto trendu pokračovat,“ řekla mluvčí s tím, že zejména otevření nového zařízení v Drahonicích pomohlo vyřešit přetížené ubytovací kapacity.

„Dětem je poskytován prostor pro využití volného času i prostory pro plnění povinné školní docházky,“ uvedl resort. Šabatová v úterý prohlásila, že z nedostatku jiných aktivit si děti za ostnatým drátem hrají na policisty a vězně. Další jejich hrou je pak snaha prokopat si tunel pod plotem ven.

„Přestože se jedná o zařízení, kde jsou osoby omezeny na osobní svobodě, a to z důvodu porušení platných právních předpisů, snažíme se maximálně vyvíjet úsilí pro zajištění vhodných podmínek zejména pro rodiny s dětmi,“ tvrdí Nováková.

Podle vnitra nemůže skutečnost, že je cizinec doprovázen dítětem, vést k tomu, aby policie v těchto případech postupovala jinak, než když cizinec cestuje sám. „Toto jednání by vedlo k diskriminaci cizinců, které nezletilé děti nedoprovázejí. Nicméně každý případ je posuzován individuálně,“ dodala mluvčí.

Podle ombudsmanky ztratily některé matky kontakt s dítětem, které je členem rodiny, v Německu. „Vypotřebovaly si totiž telefonní kartu na dva telefonáty a dále nemohou nic dělat. Až budou propuštěny, neví, kam jet dítě hledat,“ uvedla ombudsmanka. Podle zjištění její kanceláře se dětem v Bělé nedostává ošacení a obuvi, k dispozici mají jen sandály crocsy.

Podle ministerstva jsou v zařízeních instalovány veřejné telefonní automaty, které cizinci pravidelně využívají. „Ve spolupráci s nestátními neziskovými organizacemi je k dispozici sociální šatník a zajištěným cizincům jsou pravidelně vydávány základní hygienické prostředky,“ zakončuje Nováková.

Poté, co ministerstvo vnitra částečně uvolnilo přeplněnou kapacitu zařízení v Bělé přestěhováním části mužů do Drahonic, chce se nyní zaměřit právě na zlepšení tamních podmínek. Do této doby prý nebylo možné situaci rodin s nezletilými dětmi řešit právě z kapacitních důvodů. Vnitro již navýšilo tabulkový stav míst v Bělé z 68 na 92 pracovníků a výběrová řízení již probíhají.