Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanec si pořídil selfie v uprchlickém táboře: Běženci odevzdaně říkají „help“

Autor: bru - 
13. října 2015
17:16

Poslanec Martin Komárek (ANO) se vydal do uprchlického tábora v Bělé-Jezové, který zkritizovala ombudsmanka Anna Šabatová. Kromě toho, že si s uprchlíky za plotem udělal selfie, podíval se i do vnitřních prostor – a vzkazuje: „Dá se tu přežít“.

Nejčastější slovo, které slyší návštěvník tábora Bělá-Jezová, je ‚help‘. A potom: ‚Germany‘. Neagresivní, smutné, odevzdané. Lidé za dráty vypadají jako v kleci,“ popisuje Martin Komárek na sociální síti.

V uprchlickém táboře rozmlouval s běženci, kteří nechápou přístup Česka. „Chápu, jsou to vaše zákony, ale proč se odkládá propuštění lidí, proč s námi nikdo nemluví?“ ptal se poslance Mohamed z Aleppa.

„Celé je to naprosto zbytečné. Kafkárna. Když policie vypátrá nebo nevypátrá totožnost uprchlíků, strčí je za bránu a oni pokračují do vytouženého Německa, jen se smutnou vzpomínkou na Česko,“ pokračuje Komárek.

Uprchlický tábor v Bělé-Jezové v úterý zkritizovala ombudsmanka Anna Šabatová. „V zařízení se porušuje Evropská úmluva o lidských právech a Úmluva o právech dítěte. Děti zde žijí v objektivně horších podmínkách, než mají čeští vězni,“ rozčílila se ombudsmanka s odkazem na prostory bývalého vojenského zařízení. Dodala, že v Bělé jsou umístěni lidé, které nikdo neodsoudil a žádný trest jim nebyl uložen.

S její kritikou ale Komárek nesouhlasí. „Tábor dnes kritizovala paní ombudsmanka. Na rozdíl od ní si myslím, že podmínky jsou sice spartánské, ale dají se přežít. Ale jen po nezbytně nutnou dobu. A to nejsou dva měsíce, ale maximálně dva týdny,“ doplnil poslanec.

Nejčastější slovo, které slyší návštěvník tábora Bělá Jezová je "help". A potom: "Germany". Neagresivní, smutné, odevzdané...

Posted by Martin Komárek on 13. říjen 2015