Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlíci mají v Česku bydlet za peníze EU. V 5000 nových bytech

Autor: kle - 
13. října 2015
08:15

Stát řeší, jak v Česku integrovat stovky uprchlíků, které země přijme. A problém ubytování by mělo řešit více než 5000 nových bytů, zaplacených z evropských peněz. Bydlet by v nich mohli legální migranti, kteří si v ČR vyřídí azyl nebo jiný typ mezinárodněprávní ochrany. Podle deníku Právo to stojí ve zprávě o migraci, kterou vládě předložil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„V oblasti investiční politiky by mohlo být částečně využito finančních prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu, které by měly umožnit výstavbu a pořízení více než 5000 bytů pro osoby ohrožené sociálním vyloučením,“ píše se ve zprávě vnitra.

Některé z těchto bytů by mohly připadnout legálním migrantům. „Tato možnost tu je, protože lidé přicházející do ČR jako uprchlíci by také mohli být ohroženi sociálním vyloučením,“ potvrdila v pondělí Právu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Letos zajistil státní integrační program pomoc 394 lidem ve 154 tzv. integračních bytech. Podle citované zprávy se ministerstvo vnitra podílí na zajišťování pronájmu obecních bytů. Obce dostanou jednorázovou dotaci, v případě pronájmu u soukromníka by stát majiteli hradil částečně čisté nájemné.

Do konce letošního roku přijme Česká republika 100 lidí z celkového počtu 400, k čemuž se ČR dobrovolně přihlásila. Započítány jsou tři syrské rodiny s nemocnými dětmi, které přiletěly do Prahy v pondělí. Jde o 16 lidí, všichni prošli bezpečnostní prověrkou, v Jordánsku je prohlédl český lékař a v ČR získají azyl.

Kromě výše zmíněných 400 běženců z uprchlických táborů by se mělo do ČR přesunout dalších 1100 uprchlíků z Řecka a Itálie.

Integrační program řeší kromě otázky bydlení také výuku českého jazyka, počítá se sociálním a právním poradenstvím, asistencí pro osoby se zdravotním postižením a seniory a uplatněním na pracovním trhu. Poslanecká sněmovna navíc začátkem října schválila změnu zákona, která těmto lidem umožní jít do práce již po půl roce od podání žádosti. Doposud to byl rok. Zákon nyní leží v Senátu.

Jak probíhá stěhování migrantů z Bělé do Drahotic