Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová ke spolustraníkům: Podpořte moji uprchlickou politiku

Autor: ČTK, sou - 
12. října 2015
22:23

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala v pondělí na konferenci své Křesťanskodemokratické unie spolustraníky, aby podpořili migrační a azylovou politiku vlády. Znovu také podle agentury DPA zopakovala, že lidé prchající před válkou a terorem se mohou do Německa uchýlit a že pomoc běžencům musí poskytnout celá Evropa.

„Pokud budeme mít odvahu a víru, tak to zvládneme,“ prohlásila o nynější uprchlické krizi Merkelová v dolnosaském Stadu na stranické konferenci o budoucnosti. Dodala, že řešení nepřijde přes noc a že odpovědnost nemůže ležet jen na bedrech Německa a dalších tří evropských států. „Potřebujeme evropskou solidaritu,“ řekla kancléřka.

Merkelová v posledních týdnech čelí za svůj přístup k uprchlické krizi výtkám i ve vlastní straně. Kritici tvrdí, že vláda nemá dlouhodobý plán, jak problematiku běženců řešit, a že otevřená azylová politika přinese zemi značné integrační i finanční potíže. Merkelová kritiku odmítá a tvrdí, že Německo příliv migrantů zvládne.

Pondělní stranická konference ve Stadu je jednou ze čtyř, které CDU v regionech svolala. V uplynulém týdnu se straníci sešli ve Wuppertalu v Severním Porýní-Vestfálsku, další se uskuteční ve středu v saském Schkeuditzu a poslední 2. listopadu v hesenském Darmstadtu.

Německo se v současnosti potýká s největší přistěhovaleckou vlnou v novodobé historii. Letos vláda očekává 800 000 žadatelů o azyl, neoficiálně se hovoří až o 1,5 milionu běženců.