Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Česka přiletělo 16 Syřanů, v Motole se postarají o jejich nemocné děti

Tři nemocné děti a 13 členů jejich rodin přistálo odpoledne v Praze.
Tři nemocné děti a 13 členů jejich rodin přistálo odpoledne v Praze.  (Autor: čtk)
Autor: zst, ČTK - 
12. října 2015
17:40

Do Prahy přiletěly po páté odpoledne v rámci plánovaného přesídlování první tři rodiny syrských uprchlíků, mezi nimi i děti, které potřebují lékaře-specialisty. Vážně nemocné je z každé rodiny jedno dítě, celkem do Česka dorazilo 16 Syřanů. Jedno z dětí trpí svalovou dystrofií, tedy ubýváním svalů, druhé srdeční poruchou a třetí bojuje s následky popálenin. Bydlet budou zatím v Praze.

Ubytování uprchlíkům zajistí ministerstvo vnitra v Praze. Pro Česko by neměli znamenat žádnou zdravotní hrozbu. Podle ministerstva zdravotnictví je v Jordánsku prohlédl český lékař. Děti jsou očkované podle syrských zvyklostí, očkování jim bude dále doplňováno podle českého očkovacího kalendáře. V závislosti na svém zdravotním stavu by měly být očkovány proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

16 Syřanů bude zahrnuto mezi 400 uprchlíků, které chce Česko z táborů na Blízkém východě přijmout a nabídnout jim azyl. Všichni prošli bezpečnostní prověrkou. "Všem přesídleným osobám bude v České republice poskytnuta mezinárodní ochrana formou azylu a důkladná zdravotní a sociální asistence," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

S jejich integrací by měla pomoci i nezisková organizace Charita. „V první řadě jde o registraci na úřadech, aby měli vše administrativně v pořádku - zdravotní pojišťovnu, úřad práce, uznání vzdělání a podobně. Absolvují kurz, aby věděli, jaké mají povinnosti a práva, pak samozřejmě pomáháme zprostředkovat bydlení a práci. Běží také jazykové kurzy. Součástí asistence jsou třeba i tlumočníci,“ okomentovala pro Blesk první týdny uprchlíků v Česku Jarmila Lomozová, zástupkyně ředitele Charity.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi