Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Běženci chtěli uniknout převozu do Drahonic. Nahlásili muslimskou svatbu

Autor: simao, ČTK - 
12. října 2015
10:55

Z bývalé věznice v Drahonicích na Lounsku je uprchlické zařízení, v pondělí do něj cizinecká policie vypravila 80 nelegálních imigrantů zadržených v Česku. Neobešlo se to bez komplikací. Uprchlíci nechtěli být převezeni, předstírali proto rodinné vazby a dokonce i svatby.

„Je přepravováno 80 lidí ve dvou autobusech, samozřejmě s policejním doprovodem. Probíhá to tak, že u převážených lidí se udělá seznam věcí, které si převáží s sebou. Naložíme je do autobusu i s věcmi - u toho, s čím přijeli do Bělé, se musí zajistit přesun do Drahonic. Převáží se pouze muži,“ hlásila v pondělí dopoledne Blesk.cz mluvčí Cizinecké policie Kateřina Rendlová.

„Nějaké komplikace tam byly, protože někteří se nechtěli nechat převézt do Drahonic. Věděli, že nerozdělujeme rodiny, a tak začali předstírat různé rodinné vazby. Vydávali se za bratrance, za strýce, nechtěli se nechat převážet," prozradila Rendlová.

Tvrdí, že v Bělé uzavřeli sňatky

Uprchlíci podle ní dokonce i tvrdili, že uzavřeli v Bělé sňatky. Opět ve snaze vyhnout se převozu. „Řekli nám, že se v Bělé vzali. Muslimským způsobem, před muslimem. Napíšou na papír prohlášení, v jejich světě to tak jde, poté se muslimský sňatek úředně stvrzuje. My to však nezkoumáme a zkoumat nebudeme, neboť v době, kdy jsme je zadrželi, byly rodiny určeny. V případě, kdy neměli rodiny, byli zajišťováni jednotlivě. Dále pak na ně jako na jednotlivce pohlížíme,“ řekla Blesk.cz Rendlová.

A dodala: „Tato snaha je účelová, aby nedošlo k rozdělení, kdy si vybudovali v Bělé nějaké přátelské vazby, domlouvají se, co budou dělat, až zařízení opustí, nechtějí být z tohoto či z nějakého dalšího důvodu rozděleni, a tak tvrdí, že se vzali.“

Video  Uprchlíci přijeli do Drahonic: Policii lhali o příbuzenských vztazích - Ivo Braniš, Daniela Soukalová
Video se připravuje ...

Příjezd bez problémů

Do Drahonic pak dopravily autobusy uprchlíky v pondělí po poledni. Zatímco během odjezdu se problémy objevily, při příjezdu již uprchlíci spořádaně (a patrně i rezignovaně) vykládali své věci ze zavazadlových prostorů autobusů a mířili do nachystaných budov.

V bývalé věznici na ně čekali i tlumočník a zdravotníci. Do nově vzniklého zařízení nastoupilo 60 zaměstnanců, kapacita je přitom 240 míst pro zadržené uprchlíky. Zaplněna nyní nebude, alespoň prozatím. I v tomto případě platí, že je objekt obehnán ploty s ostnatým drátem, aby se běženci nemohli volně pohybovat po okolí.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) proti zřízení uprchlického tábora v Drahonicích protestoval, nebylo mu to však nijak platné. Podle ředitele Správy uprchlických zařízení Miloslava Koudelného se Drahonice otevřely proto, aby běženci mohli být ve zděných objektech. Přece jenom se zima blíží...

Uprchlíky pohlídá i vězeňská služba

Hejtman Bubeníček si na otevření Drahonic stěžoval i z toho důvodu, že další areál pro imigranty vznikne v nedaleké Balkové. Ta je od Drahonic vzdálena jen 10 kilometrů, leží však již v Plzeňském kraji. Dalšími podobnými zařízeními jsou pak kromě Bělé pod Bezdězem ještě Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku a Zastávka u Brna.

S hlídáním migrantů v zadržovacích zařízeních bude přitom od 1. listopadu pomáhat také vězeňská služba. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO), který údajně příliš tvrdé podmínky v uprchlických táborech kritizuje, v pondělí oznámil, že na žádost ministerstva vnitra uvolnil až 70 lidí. "Dnes vláda schválila nařízení, které umožňuje použití pracovníků Vězeňské služby," potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání kabinetu.

Podle Pelikána jsou přitom v některých aspektech podmínky v zařízeních horší než prostředí ve věznicích - například i proto, že utečenci nevědí, jak dlouho v zařízeních budou. Už dříve upozornil na to, že migranti mají být zadržováni jen kvůli nezbytným úkonům, ve skutečnosti jsou ale drženi v táborech mnoho týdnů. Připustil, že kvůli tomu očekává žaloby na stát.