Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ubytovna pro uprchlíky lehla popelem. Další případ žhářství z Německa

Minulou středu někdo zapálil hotel určený jako azylové středisko pro migranty v Německém Ingolstadtu. V neděli hořela další.
Minulou středu někdo zapálil hotel určený jako azylové středisko pro migranty v Německém Ingolstadtu. V neděli hořela další.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, kle - 
12. října 2015
10:50

Na severovýchodě Německa v neděli vyhořela další budova, v níž měli najít dočasné přístřeší žadatelé o azyl. Informovala o tom agentura DPA. V azylovém zařízení v Brémách pro změnu vypukla v neděli večer mezi běženci rvačka, při které byli zraněni tři lidé.

Chystaná ubytovna pro uprchlíky v obci Boizenburg an der Elbe ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko byla podle policie v době vzniku požáru prázdná. Nikdo se tak sice nezranil, oheň ale zničil celou budovu, která je tak nyní neobyvatelná. Příčinu požáru policie zatím nezná.

Německé úřady zaznamenaly letos už téměř 500 útoků na zprovozněné či plánované ubytovny pro migranty, což je oproti loňskému roku téměř třikrát více. Dvě třetiny útoků přitom podle německého ministra vnitra Thomase de Maizièrea provedli lidé z bezprostředního okolí napadených budov bez kriminální minulosti. V pátek se například ke žhářskému útoku na zařízení v Alteně na severozápadě Německa přihlásil místní hasič.

Do rvačky mladistvých se zapojilo 30 lidí

V ubytovně pro azylanty v Brémách došlo v neděli ke rvačce, které se zúčastnilo kolem 30 žadatelů o azyl. Lehká zranění utrpěli dva z nich a jeden příslušník ostrahy. Pět účastníků střetu zasahující policisté zadrželi. Proč ke konfliktu došlo, není zatím jasné. V přijímacím středisku ve čtvrti Habenhausen pobývají především mladiství uprchlíci, kteří do Německa dorazili bez doprovodu rodičů.

Podle vládní prognózy přijde letos do Německa až 800 tisíc běženců, což je oproti loňsku asi čtyřnásobek. Některé odhady ale hovoří o tom, že by do Německa mohlo letos dorazit až 1,5 milionu migrantů.