Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko prý platí uprchlíkům cestu do Evropy. Chce rozložit Unii, tvrdí Stropnický

Autor: val - 
10. října 2015
12:21

Ministr obrany Martin Stropnický má prý od svého maďarského protějšku informaci, že Rusové financují autobusy, které vozí uprchlíky z Balkánu do Evropy. Řekl to v rozhovoru pro MF Dnes.

Od maďarského ministra obrany mám informaci, kterou nemohu stoprocentně potvrdit, ale nemám důvod jí nevěřit, že na území Balkánu byly v nemalém množství přistaveny autobusy. Nikdo neví, odkud se tam vzaly, ale dost pravděpodobně byly financovány Ruskem. Posun lidí k té vytoužené schengenské hranici se odehrával i tímto způsobem,“ řekl Stropnický.

Není tak podle něj vyloučeno, že Rusko financuje příliv uprchlíků do EU. „Nemůžu to nijak dokázat, ale můžeme si klást otázky, komu současná masivní kampaň vůči Evropské unii asi slouží. A můžu říct, že jednotná a pevná Unie rozhodně přáním Ruské federace není,“ dodal v rozhovoru pro MF Dnes.

Uvedl také, že se Rusko bude snažit názorově rozdrolit NATO, třeba v souvislosti se svým působením v Sýrii. 

Stropnický zároveň v posledních hodinách informoval na svém Twitteru o tom, že má armáda u rakouských hranic v pohotovosti 650 vojáků. Do dvou hodin jsou připraveni pomáhat policii.