Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Angele Merkel hrozí žaloba. Chová se prý jako převaděčka a je extrémně chladná

Autor: ČTK, simao - 
9. října 2015
20:40

Další porce kritiky se snesla na hlavu německé kancléřky Angely Merkel. Po jejím vystoupení ve Štrasburku ji spustili někteří europoslanci, nyní se přidala euroskeptická strana AfD, která chce Merkel dokonce zažalovat. Prý se zachovala jako převaděčka uprchlíků. Přisadil si i německý profesor ekonomie Markus Kerber, podle kterého je Merkel extrémně chladnou a kalkulující osobou.

Je otázkou, jestli jde z jejich strany o politický kalkul, či nějaké hlubší přesvědčení. Euroskeptická strana Alternativa pro Německo (AfD) každopádně naskočila na vlnu kritiky německé kancléřky. A chce podat trestní oznámení na Angelu Merkel.

Na Twitteru to oznámila předsedkyně strany Frauke Petry. Podle AfD se kancléřka provinila proti azylovým zákonům, když v září dala najevo, že Německo přijme syrské běžence, kteří se do té doby zdržovali na území Maďarska. Merkel v září po dohodě s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem umožnila, aby běženci, kteří se do té doby zdržovali v Maďarsku, přejeli přes rakouské území do Německa.

Mnoho běženců si navíc informace od Merkel vyložili jako pozvání do Německa, kde očekávali snadné získání azylu, upozorňují kritici kancléřky. AfD je však přesvědčena, že Merkel svými vyjádřeními porušila azylové zákony. Místopředseda strany Alexander Gauland dokonce uvedl, že kancléřka se zachovala jako převaděčka lidí přes hranice.

Němečtí euroskeptici zároveň vyzvali vládu, aby uzavřela hranice v místech, kde dochází k „divoké, nekontrolované imigraci“. Zároveň žádají rychlé vyhoštění běženců buď do jejich vlasti, nebo do mezinárodně zřízených sběrných táborů ve třetích zemích.

Popularita AfD je přitom díky současné vlně přistěhovalců na vzestupu. Strana, která se stále silněji vymezuje proti imigraci, má podle posledních průzkumů nyní podporu sedmi procent voličů, nejvíc v letošním roce. Naopak popularita Merkel klesla na letošní minimum 47 %.

Německý profesor: Je chladná a kalkulující

S kritikou německé kancléřky přišel i profesor ekonomie Markus Kerber, který prý Merkel dobře zná. Co stojí za její vstřícností k migrantům? „Snaží se kamuflovat vlastní chyby. Ona byla pět let zodpovědná za všechny ty rádoby záchranné programy pro Řecko,“ vytýká jí Kerber v rozhovoru pro Týdeník Echo.

„Je extrémně studená a kalkulující osobnost,“ tvrdí Kerber a dodal: „Když jí řeknete, že někde vybuchla atomová bomba, zůstane ledově klidná. Vůbec se jí to nedotkne. Představa, jak se dnes dojímá nad uprchlickými rodinami, je až kýčovitá. Vůbec nedává najevo emoce. Nikdy. Její projevy emocí jsou velmi povrchní. Do politiky je to výborná vlastnost. Proto tak často bez problémů obrací.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi