Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České děti tu válčí s arabskými, hřímali v Teplicích odpůrci islámu. Ano?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. října 2015
05:30

Neukáznění Arabové v lázeňském parku nebo výstavba nových hotelů pro arabské turisty vedle chat místních lidí. Spory s arabskou komunitou v Teplicích nejsou ničím novým. Ale aby tam mezi sebou válčily české a arabské děti a sváděly bitvy o místa, kde se budou scházet? Bojovaly o prolézačky? Právě v Teplicích to tvrdil lídr Bloku proti islámu Martin Konvička, primátor Jaroslav Kubera (ODS) si o tom však myslí své.

Úsvit bez Tomia Okamury spojil síly s Blokem proti islámu, za svého volebního superlídra určili kontroverzního jihočeského docenta Martina Konvičku a společně vyrazili na výjezd do Teplic. A do míst, kde se ostře diskutovalo o soužití s tamní arabskou komunitou a arabskými lázeňskými hosty.

Antiislamisté s sebou přivezli i obvyklé petiční stánky, u kterých se v minulosti Olomouci strhla bitka s cizinci. V Teplicích se ale podle Martina Konvičky dočkali zcela jiné reakce.

lslamofob Konvička: Ty děti jsou ve válce až po krk

„Když jsme s těmi dvěma petičními stánky, které vypadají jako transparent - je na nich ta obří přeškrtnutá mešita - přicházeli do toho parku, tak nás tam viděly děti. Myslím teplické, české, hromada dětí, co si tam hrála. Začaly nám tleskat, házet viktorky, prát se o naše placky. My jsme se všichni shodli, že takový pocit zažije možná nějaká osvobozenecká armáda,“ vyprávěl pateticky Konvička ve čtvrtek večer na akci v zasedačce jednoho teplického hotelu.

Na záznamu z teplické besedy s občany, který se následně objevil na YouTube, pokračoval: „To, co nám pak ty děti, tak devět až 14 let, ty, co maminka pustí si hrát samy ale ještě nechodí do hospody, druhý stupeň základní školy... Když jsme poslouchali, co nám vypráví o svých zážitcích, tak jsme si uvědomili, že my tam někde v Českých Budějovicích kecáme, tady se bojuje. Ty děti, možná na rozdíl od těch dospělých, kteří si nechodí na hřiště hrát a neznají ty bitvy o průlezku a bitvy o nějaké to místo, kde se mohou scházet - protože tam samozřejmě byly i ty arabské děti - ty děti jsou v té válce úplně až po krk.“

2384401:full:true:true

Primátor Kubera: Místo Romů si našli novou hračku 

Opravdu je situace mezi dětmi v Teplicích tak vyhrocená? „To je asi tak reálné, jako jejich tvrzení a video, že Kamil Střihavka pronajímá dům nebo byt Arabům. To má asi stejnou vypovídací hodnotu. Oni fakta absolutně nereflektují. Oni jenom získali novou příležitost, takže místo Romů se jim našla nová hračka,“ komentoval Konvičkova slova pro Blesk.cz senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS).

„Samozřejmě mezi pacienty teplických lázní a uprchlíky je rozdíl světelných let, to spolu nemá nic společného,“ upozornil a v reakci na rozpory kolem znečištěného lázeňského parku Araby dodal: „Hlavní důvod byl velká koncentrace lidí v jednom malém parku, to je vždy problém. Nemá to souvislost ani s islámem, ani s muslimy. Kdyby v tom parku byla taková koncentrace Čechů, Číňanů, Američanů nebo kohokoli, tak ten problém bude stejně. Kdybyste na stadion pro 10 tisíc lidí umístili 100 tisíc lidí, tak to bude také problém.“

Rozpory jsou však prý v tuto chvíli minulostí. „Jednak začala škola, takže děti většinou odjely, a i dospělých začíná ubývat, protože je u nich přijatelné počasí. Na rozdíl od uprchlíků tito hosté přijedou a nota bene se střídají, to není jedna skupina,“ pokračuje Kubera.

Na uklidnění situace se podepsala i některá opatření. „Vydali jsme pro ně příručku v arabštině. Oni jsou velmi ochotní, včetně kuvajtského velvyslanectví, které s námi spolupracuje. I usedlí Arabové, kteří zde žijí, působí na to, aby neprovokovali nepořádkem místní, z nichž někteří o pořádku rádi hovoří, ale sami na sídlišti mají bordel jako v ruském tanku,“ upozornil teplický primátor. 

Co přitom říká na to, že se vypjaté atmosféry snažili využít příznivci Bloku proti islámu? „Musím říct k velkému potěšení, že jejich naděje, že polovina Teplic se k nim připojí, se ukázaly jako liché. Jedna věc je, že místní lidi znepokojuje nepořádek, druhá věc, že nenaskakuje na takové extremistické nálady. Tím my tu migrační krizi nevyřešíme. Naopak. Nečinnost EU vede k tomu, že oni hrají na tomto poli o politické body. To je samozřejmě problém a bude to velký problém i v Německu, kde už vypálili 200 ubytoven a německý tisk a média o tom příliš nepíší, protože se to moc nehodí,“ poznamenal Kubera.

Chmurná vize sociologa Hampla: Lidé se budou vraždit na ulici

Společně s Úsvitem a Blokem proti islámu vyrazil do Teplic sbírat body i sociolog Petr Hampl, člen Svobodných. Jeho slova z besedy citovaly Parlamentní listy. Od vypalování ubytoven v Německu se však Hampl posunul ještě dál a předestřel značně smutnou vizi, spojenou s uprchlickou krizí. „Teď už se opravdu hraje o zhroucení civilizace,“ tvrdil například.

„Bude přibývat ghett a speciálních zón. Budou se sem hrnout lidé z jiných kultur, s agresivním chováním. Takhle to může jít deset let. Pak se to zastaví a během jednoho dvou týdnů… Lidé se budou zabíjet na ulici. Nebude policie, nemocnice, benzín na čerpačkách, elektřina. Nebudou se zavážet obchody. Lidé půjdou na venkov, sklady budou vypakované. Mezi tím vším budou operovat různé bandy,“ straší Hampl. Vyložený protipól oproti například Výzvě vědců před šířením strachu a lhostejnosti.

Další ódy na Zemana

Kromě Hampla se v Teplicích objevily také Jana Volfová, politička, která proslula strašením před muslimy v burce při kampani před eurovolbami, či Iva Procházková z teplické větve Islám v ČR nechceme a iniciátorka hromadného venčení psů v lázeňském parku na protest proti Arabům.

Nechyběli ani zástupci Úsvitu Marek Černoch a bývalý voják Miroslav Lidinský. Perličkou během jejich vystoupení byla i óda na prezidenta Zemana, kterého pokřikem „Ať žije Zeman“ vítali ostatně již v úterý příznivci těchto uskupení při příjezdu na Bezpečnostní radu státu.

„Máme výborného, silného prezidenta. Musím říct, že s ním nemusíme ve všem vždy souhlasit, ale je to velmi silná a charismatická osobnost, člověk, který si dokáže stát za svým,“ vzkazoval z Teplic na Hrad Černoch, který s Konvičkou a spol. kvituje prezidentova slova, že uprchlíky k nám nikdo nezval...

Video Příjezd prezidenta Zemana na Bezpečnostní radu státu - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...