Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Přerozdělování uprchlíků startuje. První skupina běženců odletí z Itálie

Autor: ČTK - 
8. října 2015
16:40

V rámci plánu Evropské unie na přerozdělení 160 tisíc uprchlíků odletí v pátek z Itálie do Švédska vůbec první skupina žadatelů o azyl pocházejících z Eritreje. Oznámila to ve čtvrtek Evropská komise. Do Itálie při té příležitosti zamíří eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos a lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. Spolu s italskými ministrem vnitra Angelinem Alfanem se s migranty ještě před jejich odletem z Říma setkají.

První přesun běženců mezi státy EU je podle Evropské komise „konkrétním důkazem ucelené odpovědi Evropské unie na uprchlickou krizi“. První skupinu migrantů tvoří 20 osob z Eritreje, kteří se registrovali u italských úřadů, jejich žádosti o azyl ale budou nyní posuzovat ve Švédsku.

„Je to pro Evropu historický den. Jde o skvělý projev evropské solidarity, jak s těmi, kteří potřebují ochranu, tak i mezi členskými státy,“ uvedl komisař Avramopulos.

Přerozdělí se 160 tisíc lidí

Lucemburskému předsednictví poděkoval za to, že se postaralo o rychle uskutečnění plánu, Švédsku pak za to, že je první zemí, která se na přerozdělení 160 000 migrantů z Itálie a Řecka podílí. „Jsme si jisti, že se brzy zapojí i další členské státy,“ dodal eurokomisař.

Státy unie přes odpor České republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska v září rozhodly o přerozdělení 120 000 uprchlíků čekajících v Itálii a Řecku mezi ostatní země EU. Spolu s dobrovolným převzetím 40 000 osob, což se dohodlo na jaře, se tak má nyní plán týkat 160 000 Syřanů, Eritrejců a Iráčanů, kteří mají velkou šanci v Evropské unii azyl skutečně získat.

Unijní představitelé v pátek rovněž dorazí i na italský ostrov Lampedusa, na který přijíždí většina migrantů. Navštíví tam takzvaný hotspot, tedy centrum, kde by měli být žadatelé o azyl rychle identifikováni a registrováni.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině