Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Odpůrci kvót si mohou oddechnout. Trvalé přidělování uprchlíků zatím nehrozí

Trvalé kvóty zatím nebudou
Trvalé kvóty zatím nebudou  (Autor: ČTK)
Autor: všm - 
8. října 2015
12:59

V Evropské unii probíhá další jednání o nynější migrační krizi. Ve čtvrtek byla na pořadu dne debata o trvalém mechanismu rozdělování uprchlíků. Podle ministra vnitra Milana Chovance, který se debaty zúčastnil, se ale konečné rozhodnutí odkládá. Unie chce nejdříve vyhodnotit, jak budou kvóty fungovat krátkodobě.

Chovanec zveřejnil na Twitteru příspěvek, v kterém popisuje výsledek jednání EU. "Rozhodnutí o tzv. permanentních kvótách pro členské státy se odkládá do doby, než bude vyhodnoceno fungování již schválených opatření."

Další kolo diskuse o nynější migrační či uprchlické krizi probíhá s ministry vnitra členských zemí EU v Lucembursku. Český ministr Milan Chovanec přijel jasně deklarovat české odmítnutí návrhů na trvalý mechanismus, který by v budoucích krizích automaticky uprchlíky přerozděloval po unii. Ministři ale budou probírat především jiná témata.

Ochrana hranic a jak na ni

Na ministerské jednání večer naváže široce pojatá mezinárodní konference, která má řešit situaci na takzvané balkánské trase. Právě tudy nyní do unie proudí nejvíce běženců. Ministři zahraničí a vnitra zemí unie se proto setkají se svými balkánskými protějšky, ale také se zástupci Turecka, Jordánska a Libanonu a mezinárodních organizací.

Hlavním bodem diskuse ministrů vnitra bude otázka budoucího lepšího řízení a ochrany vnějších hranic Evropské unie. Mimořádný summit EU v září vyzval k posílení kontrol na hranicích a zlepšení pracovních podmínek odpovědných agentur jako je Frontex či Europol.

Diskuse se povede také o budoucnosti evropské návratové politiky. Tedy o tom, jak zefektivnit vracení těch příchozích, kteří právo na útočiště v Evropské unii z různých důvodů nemají. A mluvit se má také o návrhu Evropské komise na celounijní seznam bezpečných zemí. Tam budou zařazeny balkánské státy, spor trvá kolem Turecka. Člen NATO a kandidát na členství v unii je přitom pro EU nyní klíčovým partnerem, přes jeho území totiž právě balkánskou trasou aktuálně prochází největší počty syrských uprchlíků.

Dalším významným tématem jednání ministrů vnitra bude boj s terorismem a organizovaným zločinem. Hovořit se bude například o krocích, které mají ztížit obchodování se zbraněmi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině