Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Angela Merkelová: Čelíme historickému testu. Příliv migrantů musíme zastavit

Autor: ČTK, simao - 
7. října 2015
19:55

Pozvala do Evropy davy uprchlíků a teď sklízí kritiku. Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu vystoupila před europoslanci a dočkala se rozpačitého přivítání. Na její hlavu i na konto jejího spoluřečníka - francouzského prezidenta Hollanda - se snesly pochvaly i tvrdé odsudky. Kancléřka přitom vyzývala k pokusu o zastavení migračního proudu. A varovala před tragickými chybami.

Potřebu společného evropského postupu vyzdvihovali v souvislosti s uprchlickou krizí ve středu v europarlamentu prezident Hollande i kancléřka Merkelová.

„Nepotřebujeme méně Evropy, ale více Evropy. Evropa musí posílit, jinak budeme sledovat její konec,“ prohlásil Hollande. „Hospodářsky silná Evropa, která využívá výhod jednotného trhu, je nyní potřeba více než kdy dříve,“ doplnila jej Merkelová, která vystoupila jako druhá.

Právě její slova však byla velmi očekávána. Angela Merkelová čelí kvůli uprchlické krizi řadě kritických reakcí. Společně s Hollandem vyzývala nyní k tomu, aby se zvláště do pomoci Sýrii, odkud utekly před válkou miliony lidí, zapojila celá Evropa.

EU prý musí přispět k tomu, aby pro Syřany existovala jiná budoucnost než diktátor Bašár Asad či Islámský stát, uvedl Hollande. „Pokud v tomto historickém testu obstojíme, vyjdeme z krize silnější,“ prohlásila Merkelová o uprchlické krizi, při které EU jen těžce hledá, jak naložit se statisíci příchozími z krizových oblastí.

„Musíme se pokusit zastavit příliv migrantů,“ poznamenala Merkelová. Podle německé kancléřky se však není možné v době internetu uzavřít před děním ve světě. Připomněla, že pomoc potřebují především syrští sousedé. „Turecko hraje klíčovou roli. Je to náš přímý soused,“ uvedla kancléřka.

Merkelová zopakovala, že řešení uprchlické krize není možné bez spravedlivého systému přerozdělování uprchlíků mezi členské státy osmadvacítky. Podobný systém ale odmítají některé země EU včetně České republiky. „Dublinská pravidla jsou ve své stávající podobě zastaralá,“ míní německá kancléřka. „Proto potřebujeme nový přístup založený na spravedlnosti a solidaritě,“ prohlásila. 

Kritika Merkelová: Německo diktuje pravidla, ovládlo i Francii

Merkelová a Hollande si za své projevy vysloužili pochvalné reakce i tvrdou kritiku si od europoslanců. Výzvy k řešení situace v Sýrii přijala část lídrů jednotlivých klubů s přitakáním, slova o další integraci Evropy zvláště u protievropsky laděných politiků narazila.

Vůdce liberálů Guy Verhofstadt označil dnešní návštěvu Hollandea a Merkelová za historickou příležitost vrátit ohrožený projekt evropské integrace na správnou cestu. „V dnešním světě ovládaném impérii, jako je Čína, Indie, USA či Rusko, může Evropa přežít jen tehdy, když začne činit radikální kroky.“

Do kritiky obou politiků se pustil vůdce britské protievropské strany UKIP Nigel Farage, podle něhož diktuje pravidla EU Německo, které unii vede jen ke svému prospěchu. Farage se pak nevybíravě opřel do Hollandea a prohlásil, že Francie má v EU váhu „jen nepatrně větší než ratlík“. Podobně se vyjádřila i šéfka protipřistěhovalecké Národní fronty Marine Le Pen, podle které už Merkel fakticky vládne Francii, ačkoli jí k tomu francouzská ústava nedává právo.

A jak viděli vystoupení Angely Merkel Češi? „Paní Merkelová prostě využila EP jako pódium pro svou reklamu, aby se po nepřesvědčivých výkonech posledních týdnů pokusila napravit si reputaci,“ komentoval dnešní dění europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) Hollande svým řečnickým výkonem ani chválením uprchlických kvót neoslnil, o něco lepší výkon prý předvedla německá kancléřka. „Přestože se s Merkel neshodnu na kvótách, plně sdílím její názor, že je třeba řešit příčiny imigrační krize, a ne její následky,“ uvedl Pospíšil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi