Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Předvoj české pomoci: Do Maďarska zamíří 25 vojáků i s vrtákem

Autor: ČTK, zst - 
5. října 2015
14:14

Česká pomoc Maďarsku dostává konkrétní obrysy. Na maďarské hranice by mělo vyrazit kolem stovky vojáků a policistů, vyslání prvních 25 specialistů už posvětila vláda. S sebou povezou i techniku - třeba zemní vrták. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Pomoc Maďarsku chystá i zbytek Visegrádské skupiny - Polsko a Slovensko.

První z 25 českých vojáků specialistů by mělo na maďarské hranice vyrazit už v polovině října, další by měli následovat až do poloviny prosince. S sebou by měli vzít 5 těžkých náklaďáků, 10 polních kuchyní bez obsluhy a také zemní vrták. Ten by měl pomoci při stavbě plotu, který má na hranicích zastavit uprchlíky. Plán posvětila vláda.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) prý nechtěl čekat na rozhodnutí unijního summitu. "O nutnosti ochrany vnější schengenské hranice se v Evropě mluví stále hlasitěji, ale bohužel pouze mluví. Nebudeme čekat a aktivně pomůžeme. V rámci spolupráce zemí visegrádské čtyřky jsme nabídli Maďarsku pomoc, kterou přivítalo," řekl Stropnický.

"V první fázi pomůžeme maďarské armádě především technikou, celá akce bude hrazena z rozpočtových prostředků ministerstva obrany," dodal Stropnické po vládním jednání. Celkem by se Česko mohlo zapojit až stovkou vojáků a policistů. Stovky lidí by dohromady mohlo vyslat také Slovensko s Polskem. O chystané společné akci visegrádské čtyřky (V4) k ochraně schengenské hranice v Maďarsku už dříve na Twitteru informoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Přišel požadavek od našich maďarských partnerů na nasazení našich policistů, naší techniky, našich vojáků na ochranu schengenské hranice v Maďarsku," řekl minulý týden Chovanec ve Sněmovně. S ostatními ministry vnitra Visegrádské čtyřky bude o požadavku, kterému je ČR v rámci svých možností připravena vyhovět, jednat 8. října v Lucemburku.

V případě dohody je podle Chovance vyslání vojáků otázkou zhruba 14 dnů. "Myslím si, že to číslo bude velmi zajímavé, budou to desítky policistů, přesáhne to určitě stovku policistů a vojáků dohromady," konstatoval.

Česko pomoc Maďarsku v souvislosti s migrační krizí nabízí opakovaně. Maďarsko až v posledních dnech pomoc přijalo.