Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exsenátor Lebeda drsně o běžencích: Jsou to sarančata a termiti!

Autor: lm - 
3. října 2015
22:02

Bývalý senátor a viceprezident Českého červeného kříže Pavel Lebeda (75) se na sociálních sítích vyjadřuje velmi nelichotivě o imigrantech, kteří přišli z Blízkého a Středního východu do Evropy. Politik neváhal běžence přirovnat k sarančatům a termitům. O případu informoval portál Lidovky.cz.

Pavel Lebeda je vystudovaný lékař, který dokonce roky působil v humanitární organizaci Český červený kříž, která dlouhodobě uprchlíkům pomáhá. Později se jako nestraník za ČSSD dostal do senátu, při volbách v roce 2014 už ale neuspěl. Exsenátor na sebe znovu upozornil letos v květnu velmi ostrými výroky na adresu běženců.

 

„Jestli chceme i pro své děti Evropu, jak ji známe dnes, musíme bezpodmínečně zarazit nálet těch sarančat, invazi všežravých ničících termitů,“ napsal Lebeda v květnu pod příspěvek informující o migrantech, kteří se ztratili během plavby ve Středozemním moři. 

V červenci exposlanec běžence označil za ekonomické imigranty a „nájezdníky“. „Zaplatili tisíce eur pašerákům, mají značkové hadry a v táborech si stěžují, že nemají Wi-Fi pro iPady a tablety a že jim v táborech špatně uklízejí,“ napsal. Opravdoví uprchlíci jsou podle něj chudáci, kteří čekají v sousedních zemích na návrat do své domoviny. Ti podle něj ani nemají prostředky na to, aby se k nám dostali.

Politik také své příznivce varoval, že mnozí migranti mají podle něj vojenský výcvik a mohou být nebezpeční. „Kvalifikace je uřezávání hlavy a střelba z kalašnikova. Importují nám do Evropy islámskou 'kulturu' a právo šaría,“ tvrdí.

Za podobná slova míří k soudu zakladatel německé Pegidy

Zakladatel a šéf německého hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) Lutz Bachmann byl obviněn z podněcování k nenávisti vůči imigrantům. Toho se údajně dopustil tím, že před rokem označil uprchlíky a další žadatele o azyl za "dobytek" a "odpad". Bachmannovy výroky se v lednu objevily na Facebooku.

Bachmann měl podle státního zastupitelství vzít v potaz, že svými výroky naruší veřejný klid. Údajně zaútočil také na lidskou důstojnost uprchlíků, nadával jim a zlomyslně je urážel, čímž podněcoval nenávist.