Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový uprchlický tábor v Drahonicích na Lounsku: 240 lůžek stálo 10 milionů

Autor: Jana Ulrichová - 
4. října 2015
06:30

Už zítra se otvírá nové záchytné zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku. V bývalé věznici je pro migranty připraveno 240 lůžek. Znovuotevření areálu stát stálo 10 milionů.

Místní se otevření uprchlického tábora bránili, sepisovali dokonce petici. Proti bylo i vedení Lubence, pod nějž Drahonice spadají.

„Je to něco jiného. S vězni problémy nebyly. Naopak, byli nám prospěšní, pracovali, chodili nám pomáhat například i s úklidem sněhu,“ řekl starosta Jiří Chalupný. Dodal, že částku 8 korun za každého běžence, kterou by měly dostávat obce, na jejichž území uprchlické tábory vzniknou, by uvítal. „Není to moc, ale každá koruna je dobrá. Co bychom s penězi udělali, ještě nevím, rozhodně bychom je ale vynaložili na vylepšení obce,“ řekl. Přivítal by i další mimořádné dotace, které jako jakési bolestné pro tyto obce navrhuje resort ministra Chovance.

Video Vězně odtud „vyhnal“ Klaus. Teď v Drahonicích otevřou uprchlický tábor. - Matěj Smlsal, Jana Ulrichová, Ivo Brániš
Video se připravuje ...

V areálu budou jenom muži

Do Drahonic budou přijímáni pouze muži, kteří sem budou zpočátku převáženi z ostatních podobných zařízení, jako je např. Bělá-Jezová. „Někteří jsou tam ubytováni v buňkách a ve stanech, v nichž s ohledem na klesající teploty už nebudou moci být,“ vysvětlil ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný.

Dodal, že zpočátku bude areál zaplněn zřejmě z poloviny. V Drahonicích budou migranti bydlet v pokojích po deseti, každý bude mít k dispozici postel a skříň. Sociální zařízení budou využívat společné, na chodbě.

Připravena pro ně bude i společenská místnost s televizí a satelitem, kterou je ale ještě třeba dovybavit, izolace a ošetřovna. Stát na znovuotevření tohoto areálu vynaložil 10 milionů.

Běženci se budou moci po areálu pohybovat volně, nesmí jej ale opustit. Večer ve 22 hodin by měli být na pokojích, přes den mohou využívat i venkovní prostory včetně hřiště. Tam je také vyhrazeno místo pro kouření, které je jinak v celém zařízení zakázané. Nesmí mít u sebe zbraně, alkohol ani drogy.