Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko vytiskne uprchlíkům doklady do zásoby, Chovanec jich chce přes sto tisíc

Autor: zst - 
3. října 2015
16:31

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navrhne v pondělí vládě, aby Česko vytisklo doklady pro běžence do zásoby. Chovanec chce nechat vyrobit sto tisíc víz do Evropské unie, tedy dokumentů, které opravňují ke vstupu do schengenského prostoru. Sto tisíc takových dokladů by Česko podle ministerstva mělo spotřebovat za rok. Upozornil na to deník Právo.

Sto tisíc víz do Schengenu, 30 tisíc potvrzení o přechodném pobytu a 20 tisíc povolení k trvalému pobytu - tyto dokumenty chce podle deníku Právo s předstihem vytisknout ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Výše uvedené doklady je nutné pořídit zejména v souvislosti s aktuální migrační vlnou. Jedná se o předpokládanou spotřebu dokladů na jeden rok," píše se v materiálu, který v pondělí předloží Chovanec na vládě.

Nedostatek dokladů měly vyčíslit jednotlivé odbory ministerstva. Podle Chovance to ale neznamená, že by Česko mělo přijímat takový počet běženců. "Stát se musí připravovat na veškeré eventuality, které mohou nastat. Z toho, co se děje ve světě, je zřejmé, že ta migrační vlna nebude končit, nebude oslabovat, spíše se bude navyšovat. Takže my se připravujeme po všech stránkách," řekl ministr vnitra.

Po první vlně navíc podle Chovance přijde druhá, proti které už žádný stát nic nenadělá - půjde totiž o slučování rodin. "V současné době 98 procent migrantů z Eritreje a ze Sýrie získává v evropských zemích mezinárodní ochranu. U nás, když někdo z těchto zemí požádá o mezinárodní ochranu, tak ji dostane," dodal Chovanec s tím, že největší počet azylantů je u nás stále z Ukrajiny. Jen letos jich zatím z necelé tisícovky žádostí bylo 467.

Práce pro nevytíženou státní tiskárnu?

Nikdo jiný než Státní tiskárna cenin, která pod ministerstvo vnitra spadá, zakázku za více než 6 milionů korun vytisknout nemůže. "Technická specifikace dokladů je předmětem ochrany utajovaných informací. Jsou používány speciální ochranné prvky, a to v designu, materiálu i tisku. Některé z nich jsou laické veřejnosti skryté. Bez znalosti utajovaných ochranných prvků a technologie výroby není možné vyrobit doklady, které by splňovaly podmínky pro jejich výrobu," píše ministerstvo vnitra.

Pokud Chovancovi jeho požadavek posvětí ministři, státní podnik by měl 150 tisíc dokladů vyrobit zhruba do 3 měsíců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi